Björn Ranelid, svensk forfatter. Skjermdump fra YouTube
annonse
annonse

Sverige befinner seg i krig og det er politikerne som må bære ansvaret, skriver Björn Ranelid i Expressen..

Bakgrunnen er de mange bilbrannene, drapene og eksplosjonene, som i det siste har eskalert kraftig.

Björn Ranelid er en kristen, svensk forfatter født i Malmö. Han har utdannelse i blant annet religionsvitenskap, matematikk og filosofi og er en velkjent kulturpersonlighet i vårt naboland. Han mener Sverige står overfor en helt ny type kriminaltet, som ikke eksisterte for 25 år siden. Han avviser de sosiologiske forklaringene:

annonse

– Når en kvinnelig sosiolog ved universitetet i Malmö forklarer lovbruddene med at ungdommene er frustrerte, sinte og desorienterte, så snakker hun tull om dumheter. Hun bare gjentar en oppramsing som kunne vært fremført av en papegøye.

– Ingen av disse kriminelle sulter eller mangler tilgang på rent vann. De har tak over hodet og har fått gratisk skole i ni eller tolv år (…) Alle disse galningene har hatt en høyere matriell levestandard enn mange tusen barn og unge som vokste opp i Malmö i min ungdom.

Fravær av kjærlighet

annonse

Ranelid peker på fraværet av kjærlighet og oppdragelse, og mener problemet er etisk og moralsk. Særlig opprørende er den utrygge situasjonen for unge jenter, som er redde for å gå ut alene.

– Ingen mann skal slå, true eller voldta en kvinne. Det er en krig mellom frihet og tvang.

Eksplosjoner og henrettelser

Ranelid tar for seg den grove volden som utspiller seg i Sverige:

– I første kvartal i år har det vært syttifem sprengninger på offentlig sted i Sverige. Tusenvis av menn har tilgang til ulike typer våpen. Ungdommer myrdes og henrettes foran tilfeldige vitner. Det er krig og ingenting annet (…) Hevn og vendetta er en del av krigen. De berørte slår til når som helst, hvor som helst.

Ranelid skriver med forakt om det nysvenskene kaller «ære». Han beskriver sin egen oppvekst i en fattig bydel i Malmö, hvor ingen brant biler og truet med våpen, men hvor svært mange ved hjelp av gratis skole kjempet seg ut av fattigdommen og inn i middelklassen. Han etterlyser en åndelig revolusjon i etikk, moral og oppdragelse:

annonse

– Lærere må respekteres av elevene. Det må være ro i klasserommet. Eldre mennesker skal kunne besøkes i og utenfor hjemmet i trygghet. Ranere og voldsmenn skal settes i fengsel.

Les også: Svensk politi: Kriminaliteten i Sverige er som hentet fra en krigssone

Lysbilder av et land på vei mot stupet

Noen episoder har brent seg fast. Han nevner vaktmesteren i Malmö som ble skutt i hodet i 2017 mens han måkte snø. Gjerningsmannen var en 15 år gammel gutt som skjøt helt uprovosert, for moro skyld. Samme år slo fire ungdommer ihjel tiden med å slepe tilfeldige mennesker etter bilen sin. De rullet ned vinduet og spurte om hjelp til å finne frem, og de som var snille nok til å hjelpe ble dratt delvis inn i bilen og fanget i vinduet. Ni ulike mennesker ble slept etter bilen på denne måten.

Og så nevner han terrorangrepet i Stockholm, som berørte hele nasjonen. Ansvaret for den alvorlige situasjonen i Sverige må politikerne ta:

– Om ikke politikerne sørger for at det er tilstrekkelig politi og juridiske muligheter til å frihetsberøve de skyldige, så er de ansvarlige for at det pågår en krig mellom de lovlydige og de kriminelle i Sverige.

Les også: Nasjonal kultur kontra multikultur: et spørsmål om våre sosiale forestillinger

Björn Ranelid avslutter slik:

– På kvelden den siste søndagen i juni 2019 ble to unge menn skutt og drept i Sollentuna. En annen ungdom ble knivstukket omtrent samtidig i Vällingby. Senere på kvelden ble nok en ung mann skutt i Blackeberg (…) Det skjer nesten hver dag et sted i Sverige. Det er en krig i liten skala som berører alle mennesker som bor og lever i Sverige. Lageret av bortforklaringer er brukt opp.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon