USAs Zalmay Khalilzad, 8. februar, 2019. (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)
annonse
annonse

USAs fredsutsending til Afghanistan, Zalmay Khalilzad, er fornøyd med framskrittene i fredsforhandlingene mellom USA og Taliban.

Military Times melder at amerikanerne for første gang kan rapportere om en reell fremgang i alle nøkkelspørsmålene som står igjen før en fredsavtale mellom USA og Taliban kan finne sted. Khalizad kalte den siste runden av samtaler med Taliban for den «mest produktive» hittil, og sa at han snart håper å få plass en fredsavtale med Taliban – etter hele 17 år med krig i Afghanistan.

Tidligere har samtalene kun vært begrenset til spørsmål knyttet til «kjernespørsmål» – som en potensiell amerikansk tilbaketrekning og anti-terrorisme garantier fra Taliban. Diskusjonene som ble holdt på lørdag, derimot, var bredere. De inkluderte blant annet en tidsplan for eventuelle intra-afghanske fredsforhandlinger og en potensiell våpenhvile i landet.

annonse

Diskusjonene kommer til å bli gjenopptatt på tirsdag.

Flere temaer

Khalilzad nektet å komme med noen spesifikke detaljer om forhandlingene, men sa at et rammeverk for en endelig fredsavtale med Taliban måtte inkludere alle temaene som er viktige for alle sider i konflikten.

Han nevnte en eventuell revisjon av Afghanistans grunnlov; om landet skal ha en overgangsregjering eller nyvalg så fort amerikanerne trekker seg ut; hva som blir skjebnen til landets mange militser; og hvordan en eventuell våpenhvile vil se ut.

annonse

Les også: Taliban gir ikke opp en islamsk stat i Afghanistan

Washingtons ambisjon er å ha rammeverket for en fredsavtale på plass før det afghanske presidentvalget – planlagt til 28. september senere i år.

Afghanske samtaler

I etterkant av de konstruktive samtalene, var Khalilzad relativt optimistisk angående de hel-afghanske fredsforhandlingene som begynte søndag. Han håpet på at disse diskusjonene kunne fungere som et rammeverk for å bli enige om hvordan et etterkrigs-Afghanistan til slutt skal se ut.

Khalilzad sa at det vil være opp til afghanerne selv å bestemme seg for dagsorden for forhandlingene, samt vilkårene for våpenhvile, men også at tøffe forhandlinger ville finne sted.

annonse

Les også: Taliban fortsetter den militære fremgangen i Afghanistan

– Nå gjenstår den faktiske «gi og ta»-delen om fremtiden til landet. Et politisk veikart som vil finne sted under forhandlingene, sa han.

Taliban kontrollerer for øyeblikket nesten halvparten av Afghanistan, og er mektigere enn noen sinne siden den amerikansk-ledete invasjonen i oktober 2001.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon