Taliban-ledelsen, her representert med forhandlingslederen Sher Mohammad Abbas Stanikzai. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Representanter for Taliban og det afghanske sivilsamfunnet lover å redusere volden i det krigsherjede landet, sier Tysklands utsending til Afghanistan mandag.

Det to dager lange møtet i Qatars hovedstad Doha, hvor rundt 70 delegater deltar, startet søndag og ble arrangert i fellesskap av Qatar og Tyskland.

I en felles uttalelse sier partene at de skal delta i en overvåket fredsprosess som blant annet skal bidra til at fordrevne mennesker kan komme hjem.

annonse

– Løftet om redusert vold i Afghanistan er den viktigste delen av en felles uttalelse fra partene, sier den tyske utsendingen til Afghanistan, Markus Potzel.

I uttalelsen understrekes det også viktigheten av kvinners rettigheter innen politiske, sosiale, utdanningsmessige og kulturelle områder, gitt at rettighetene eksisterer «i et islamsk rammeverk og etter islamske verdier».

– Dette er ikke en avtale, men et fundament for videre samtaler, sier delegaten Mary Akrami, som er direktør i Afghan Women’s Network.

Taliban har nektet å forhandle med regjeringen til president Ashraf Ghani og har understreket at de som deltar i samtalene søndag, ikke gjør dette i offisielt ærend. Taliban anser Ghanis regjering for å være en nikkedukke for amerikanske interesser.

Likevel sier den amerikanske forhandleren Zalmay Khalilzad at han er fornøyd med samtalene i Doha.

– Dette har vært den mest konstruktive samtalen vi har hatt med Taliban. Vi vil ha et stabilt Afghanistan. Møtet mellom Taliban og afghanerne var en stor suksess, sier han.

annonse
annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon