Bildet er tatt på utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etter VG reportasjen onsdag, som beskrev uttransporteringen av en somalisk mann fra Politiets utlendingsinternat på Trandum i 2017, krever nå tre medlemmer fra Menneskerettighetsutvalget i Norsk Psykologforening (MRU) en granskning.

– Vi i Menneskerettighetsutvalget i Norsk Psykologforening (MRU) ser svært alvorlig på metodene som er beskrevet anvendt i denne uttransporteringen, og mener saken tydeliggjør behovet for at uttransporteringer fra Trandum må granskes, skriver de tre medlemmene fra foreningen i et innlegg i VG.

I reportasjen ble det beskrevet, at den aktuelle mannen ble påført en hjelm som var tapet med gaffatape, på en måte som hindret mannen i å se og høre.

– Å ta fra et menneske muligheten til å orientere seg via sansene med makt, er et svært sterkt inngrep. Vi mennesker er helt avhengige av sansene våre for å kunne orientere oss, oppleve at vi har en slags kontroll i situasjonen og for å bevare psykisk likevekt.

– Sansedeprivasjon vil i noen tilfeller karakteriseres som tortur, og det er kjent at dette systematisk ble benyttet som avhørsmetode overfor fangene på Guantanamo, nettopp for å bryte ned motstandskraften hos den som ble avhørt, skriver de.

En av de som har underskrevet kronikken er psykologen Karl Eldar Evang, som har vært aktivt ute og oppfordret annonser til å boikotte Resett.

– Meningsløst

Sansedeprivasjon er for øvrig en vanlig metode når Forsvaret trener sitt personell til utenlandsoppdrag. Det sier Resett-redaktør Helge Lurås, som har jobbet som instruktør for Forsvarets skole for etterretnings- og sikkerhetstjeneste

– Det er en nødvendig del av treningen og forberedelsen i tilfelle tilfangetakelse eller gisselsituasjon. Ingen tar skade av noen timer med slik behandling, sier han og legger til:

– Å kalle dette tortur blir meningsløst.