USA har bedt Norge og Danmark om å sende soldater til det nordøstlige Syria. – Ikke aktuelt for Norge, sier Forsvarsdepartementet.
Det er den danske avisen Politiken som onsdag skriver at USA har bedt Danmark og flere andre land om å sende spesialsoldater fra hæren og marinen til det nordøstlige Syria.
Forsvarsdepartementet bekrefter overfor NTB at også Norge har mottatt en forespørsel fra amerikanske myndigheter. Men pressevakt Marita Hundershagen sier det ikke for tiden er aktuelt for Norge å stille militære bidrag til koalisjonens innsats i Syria.
– Norge slutter fullt opp om koalisjonen mot ISIL. Norge bidrar militært til koalisjonen i Irak og planlegger å fortsette innsatsen i 2020. Norge gir omfattende bidrag til humanitær innsats og stabilisering i både Irak og i Syria, opplyser Hundershagen. ISIL er et annet navn på ekstremistgruppa IS.
Verken det danske utenriksdepartementet eller forsvarsdepartementet vil kommentere saken, men ifølge Politikens opplysninger ble saken drøftet på et hemmelig møte i Folketinget i forrige uke.
Det nordøstlige Syria er kontrollert av kurdere, og USA skal ha bedt Danmark om å bistå med å trene den kurdiske YPG-militsen. som både kjemper mot gjenværende IS-soldater og Assad-regimet.
Samtidig har USAs NATO-allierte Tyrkia truet med å gripe inn militært mot YPG som har tette bånd til Tyrkias fiende PKK. Tyrkia anser PKK og YPG for å være terrororganisasjoner, mens USA kun har PKK av de to på sin terrorliste.
Dermed kan Danmark komme i skvis mellom Tyrkia og USA uansett om landet takker ja eller nei til forespørselen om å sende soldater til Syria.
I forrige uke ble det kjent at USAs spesialutsending til Syria og anti-IS-koalisjonen, James Jeffrey, også har bedt Tyskland om å sende bakkestyrker til Syria, delvis for å erstatte amerikanske soldater. Tyskland har avvist forespørselen. Frankrike og Storbritannia har på sin side gått med på å sende flere soldater til området.
USAs president Donald Trump kunngjorde i desember at han vil hente hjem 2.000 amerikanske soldater som er i Syria, etter at han slo fast at IS er «beseiret». Siden har varslet at rundt 400 blir igjen i landet for å bidra til å stabilisere den kurdiske regionen.