Statens vegvesen logo Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Kjell Bjørn Vinje er pressesjef i Statens vegvesen. I en åpen Facebook-melding til MaxGodis 23. juni skriver han:

«Kjøp fra MaxGodis og du er med på å støtte resett.no, som mange mener er en rasistisk blogg. Eller kjøp brusen og svenske-godteriet ditt et annet sted…»

 

annonse

Resett tar kontakt med Vinje for å høre mer om hans motivasjon for å skrive meldingen. Pressesjefen var imøtekommende og svarte på alle spørsmål han ble stilt. Utvekslingen gir også et innblikk i motivasjonen og engasjement hos en del av de som har kritiske oppfatninger om Resett. Vi velger derfor å gjengi samtalen mer eller mindre i sin helhet. Den varte i om lag tretti minutter.

Intervjuer er undertegnede, Helge Lurås.

– Hva er bakgrunnen for at du skrev meldingen?

annonse

– Bakgrunnen for det er at jeg ikke synes noe særlig om Resett og at jeg ikke ønsker å ha et kundeforhold til aktører som bruker pengene sine der.

– Har du kjøpt noe fra MaxGodis før?

– Det har jeg.

– Og nå skal du slutte?

– Ja. Det antar jeg. Jeg kommer til å bruke pengene mine på en annen leverandør av tilsvarende. Det er min forbrukermakt.

annonse

– Er det en trussel?

– Hæ. Tolker du det slik?

– Ja, det er vel en trussel om å slutte å kjøpe fra MaxGodis?

– Ja, slik kan man vel tolke det.

– Du skriver at «mange mener Resett er en rasistisk blogg». Mener du det selv?

(Drar litt på det) – Jeg er skeptisk til det ensidige fokus på..eh eh.. jeg er skeptisk til de ensidige redaksjonelle valgene som Resett gjør.

– Ja, du er skeptisk til de valgene vi gjør, men mener du vi er en rasistisk blogg?

– Jeg mener at kommentarfeltene hos dere helt tydelig har en rasistisk overtone i mye av den omtalen som de har til de sakene som dere publiserer.

annonse

– Har du noen eksempler?

– Det tror jeg nok jeg skal klare å finne ganske mange av.

– Du bruker begrepet blogg. Hva legger du i det?

– Eh. Nei en blogg.. et nettsted.

– Et nettsted, sier du. Men hva er en blogg da? Du jobber jo i kommunikasjonsbransjen, du vet vel hva en blogg er?

– Nei, jeg vet ikke hva som er den formell definisjonen på en blogg.

– Hva er en nettavis da?

– For meg er en nettavis en betegnelse på noen som bruker journalistiske håndverk og metoder. Og mye av det jeg opplever på Resett er ikke journalistikk i mine øyne.

– Leser du Resett ofte?

– Nei. Ikke så veldig ofte. Men jeg er innom fra tid til annen. Først og fremst når jeg leser det andre skriver om, og så går jeg til Resett for å selv lese det som blir omtalt, og det skjer fra tid til annen.

– Du går inn på enkeltartikler gjennom sosiale medier da?

– Ja da. Men da leser jeg den artikkelen og så ser jeg da hva som er på forsiden og blar igjennom og finner jeg flere artikler som er av interesse, så ser jeg for så vidt også på de. Jeg mener jeg har en..

– Har du oversikt over sånn cirka hvor mange artikler Resett publiserer i løpet av en dag?

– Nei, det har jeg vel aldri telt. Jeg er ingen fast leser. Men jeg vil framstille det som et sammensurium av NTB-meldinger, ting som framstår som kommentarer og veldig lite journalistisk håndverk.

– Heller ikke NTB-artiklene er journalistisk håndverk?

– Jo, NTB-artiklene fremstår som godt journalistisk håndverk. Jeg har selv en bakgrunn fra NTB. Og så er det masse kommentarartikler som skal liksom framstå som artikler, men som er meningsbærende og et sammensurium av påstander, karakteristikker, påstander mot folk som ikke enige med dere. Dere er åpenbart på hugget mot de som ikke nødvendigvis heier på dere. Jeg mener det er lite journalistisk håndverk i deres spalter,

– Men du leser oss ikke særlig ofte, så du vet ikke helt?

– Jo, jeg føler at jeg har et bra vurderingsgrunnlag, uten at jeg kan fortelle hvor mange artikler du publiserer hver dag.

– Hvis jeg sier femti-seksti, da. Kan det stemme?

– Nei, jeg synes det høres mye ut. Jeg tenkte kanskje 20-25. men det kan nok stemme det.

– Ok. Og kanskje seksti-sytti prosent er NTB..

– Ja.

– Men likevel mener du det er en rasistisk blogg?

– Jeg sier ikke at det er en rasistisk blogg.

– Så du mener det ikke er en rasistisk blogg, du altså?

– Jeg er skeptisk til…

(Jeg avbryter)

– Ja, eller nei? Mener du det er en rasistisk blogg?

– Jeg har forståelse for at mange synes det. Spesielt i det forhåndsmodererte kommentarfeltet som dere slipper igjennom, som jeg mener inneholder rasistiske utsagn og har en merkelig vinkling på ting.

– Vil du da mene at Facebook er en rasistisk plattform?

– Jeg mener at mange sider på Facebook har også rasistisk innhold.

– Men vil du da oppfordre til boikott av de som annonserer på Facebook?

– Nei, men det er vel kanskje det som er forskjellen da, at du er redaktør for Resett og har blant annet forhåndsgodkjenning av kommentarfeltene. Da mener jeg at da kan man omtale også plattformen, men for meg er Facebook et publiseringsverktøy, mens det er den som er ansvarlig for den ulike gruppa eller ulike siden som eventuelt må ta ansvare for innholdet.

– Facebook går jo inn og sletter ting de også?

– Ja, men det er i henhold til de retningslinjene som de har. Men jeg har ikke grublet på om Facebook er.. hva var det du kalte det, en rasistisk blogg.

– Du mener leserne til Resett framstår som rasister?

– Jeg sier det er mange som primært er i kommentarfeltet som har en framtoning og et språk som jeg mener er rasistisk.

– Og de mener du ikke bør komme til orde?

– Ja, det synes jeg faktisk. Jeg synes at hatsk, rasistisk utsagn som går etter menneskegrupper og folk sine religioner mener jeg ikke hører noe sted hjemme.

– Men det er jo ulovlig etter paragraf 185. Har du gått gjennom og funnet noen ulovlige og rasistiske kommentarer på Resett og hvorfor har du i så fall ikke anmeldt det til politiet?

– Jeg er ingen jurist. Jeg opererer ut fra det moralske kompasset jeg selv har.

– Det du mener er rasistisk?

– Ja, hvis jeg leser noe som jeg mener ikke hører hjemme i det offentlige ordskiftet, at dette er usaklig eller at det stempler en person eller en gruppe ut fra for eksempel religion så mener jeg subjektivt at dette er et rasistisk utsagn. Men jeg er verken jurist eller dommer.

– Men i forhold til dette med å stigmatisere grupper… Du føler ikke at du gjør det samme, da?

– Nei. Det synes jeg ikke. Jeg sier ikke at alle som leser Resett eller som er bidragsytere til Resett er rasistiske eller noe annet. Jeg er for både temperatur og trøkk i debatter og mener det skal være ganske høyt under taket, noe som jeg selv benytter meg av ved å sparke både opp og ned og sidelengs fra tid til annen. Men jeg mener at mange spesielt i kommentarfeltet til Resett har en tone og en framtoning og langt på vei helt konkrete utsagn som jeg mener ikke hører hjemme i en offentlig debatt.

– Og da ønsker du helst at Resett ikke skal eksistere?

– Nei. Hvor har du det fra?

– Hva var hensikten din med å sende en melding til MaxGodis, var det for å få de til å slutte å annonsere på Resett?

– Jeg ville at MaxGodis skulle vite at jeg som enkeltperson og som engasjert menneske reagerer på at de legger igjen sine annonsepenger hos en publikasjon som ikke jeg synes så veldig mye om.

– Okei, så du ville bare la de vite det. Men hadde du ingen hensikt med å fortelle dem det? Var det noe du ønsket å oppnå?

– Ja, jeg ville at de skulle gjøre en vurdering, at de skulle ta det til ettertanke. Og jeg fikk også tilbakemelding fra dem.’

– Hva var det?

– At de var upolitisk, og at de ikke hadde til hensikt å velge dere aktivt bort. Og det er en fair og skvær tilbakemelding. Og det gjør for så vidt også at jeg må gjøre mine valg som forbruker.

– Og de valgene vil fortsatt være å velge bort MaxGodis på tross av det svaret du fikk?

– Ja, jeg synes ikke noe særlig om at de aktivt annonserer på og støtter Resett. Det synes jeg ikke noe om.

– Ja, for du vil helst ikke at Resett skal ha noe inntektsgrunnlag fra annonser?

– Jeg vil at de skal vite som min leverandør av Ramlösa at jeg ikke synes det er noe særlig.

– Kommer du til å kontakte andre du handler hos også hvis du ser annonser hos Resett?

– Ja, det ser jeg ikke vekk ifra.

– Ser du noe problemer med at du er pressesjef i Statens vegvesen samtidig som du er aktiv i sosiale medier og tar stilling til mediemangfoldet i Norge?

– Jeg tror, uten at dette har vært diskutert med min sjef, at jeg har lov til å ha et privatliv og er et engasjert samfunnsmenneske. Og jeg har hatt politiske verv, har vært faglig aktiv gjennom fagforeningen min, og jeg har vært aktiv i antirasistisk arbeid. Jeg har meninger om mangt og meget. Jeg tror jeg klarer å skille ganske godt mellom min sivile jobb og det engasjementet jeg har på fritiden.

– Er du medlem i et politisk parti nå?

– Nei.

– Hvilket politisk parti er det du har vært aktiv i?

– Jeg har vært aktiv i Unge Høyre og har vært medlem i Arbeiderpartiet.

Les også: Advokat mener annonsesabotasjen mot Resett er ulovlig og at aktivistene kan bli straffet med fengsel

– For å gå tilbake til innholdet. Er det i kommentarfeltet du mener det er rasisme eller også i artiklene på Resett?

– Nei da, ikke annet enn at jeg ofte er uenig i innholdet. Men det skulle bare mangle. Nei, det er i kommentarfeltet som jeg mener gjør at Resett er en publikasjon jeg ikke ønsker indirekte å være med å støtte økonomisk.

– Du kommer til å fortsette med å bekjempe Resett som best du kan?

– Ja, selv om jeg ikke er enig i at jeg bekjemper Resett og ødelegger mediemangfoldet og sånt. Jeg gir et firma som jeg har et kundeforhold til beskjed om at jeg synes det er uklokt av de å sponse et nettsted som gjennom sine forhåndsgodkjente kommentarfelt sprer rasisme og forsøpler det offentlige ordskiftet i Norge.

– Hadde du synes det var bedre om Resett ikke eksisterte?

– Nei, det mener jeg for så vidt ikke. Jeg har ikke noe ønske om at Resett eller Document.no eller andre nettsteder som jeg er politisk uenig med at de ikke eksisterer, ikke i det hele tatt. Jeg tror kanskje de har hatt en misjon. Men jeg er uenig i hvordan dere har valgt å løse kommentarfeltbiten.

– Du ville at vi skulle sensurert strengere?

Ja. Så absolutt.

 

Etter intervjuet la Kjell Bjørn Vinje ut denne Twitter-meldingen. Resett takker for samtalen og ser frem til videre dialog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon