Advokat Per Danielsen mener Resett kan kreve erstatning etter annonsesabotasje. Foto: NTB scanpix
annonse
annonse

Advokat Per Danielsen mener annonsesabotasje mot Resett rammes av boikottloven, og at det er ulovlig.

Resett har blitt hardt rammet av annonsesabotasjer og aggressive, aktivistiske kampanjer de siste månedene.

Det hele startet da statsekretær Sveinung Rotevatn (V) oppfordret annonsører om å fjerne annonser i Resett. Politikerens oppfordring førte til at flere kastet seg på annonsesabotasjen, og som har medført at flere store aktører har fjernet annonser etter press.

annonse

Blant annet ble hotellkjeden Raddison truet av Dagbladet-kommentator Christopher Pahle, da de inngikk et sammarbeid med Resett.

– Jeg nekter å legge igjen penger på noen av deres hoteller så lenge dere har reklamer der, skrev Pahle i en melding til Raddison på Twitter.

Kort tid etter trusselen avsluttet Radisson samarbeidet med Resett.

– Skader Resetts næringsvirksomhet

annonse

Advokat Per Danielsen mener aksjonistenes annonsesabotasje er ulovlig, og rammes av boikottloven.

– Boikottloven har forbud mot alle typer «oppfordringer» som fremsettes for å skade eller vanskeliggjøre en virksomhets samkvem med andre. Det synes helt klart at aksjonistenes opptreden rammes av lovens ordlyd. Annonsering hos Resett vanskeliggjøres jo. Det hjelper ikke å vise til alminnelig ytringsfrihet. Loven rammer nettopp ytringer i form av «oppfordringer».

– Loven bestemmer at nevnte handlinger er rettsstridige, altså ulovlige, når boikotten har et rettsstridig formål eller vesentlige samfunnsinteresser skades. I aktuelle tilfeller skades Resetts ytringsfrihet og næringsvirksomhet. Den som driver med boikott plikter også varsle på forhånd, slik at den som rammes kan gå til domstolen og få nedlagt forbud mot boikotten, for å hindre skade, sier han til Resett.

Les også: Uthengt som «økologiske rasister» etter annonse i Resett, nå står nettbutikken i fare for å bli nedlagt

Danielsen opplyser også at boikotten kan være straffbar, og at de som har kommet med oppfordringer kan politianmeldes.

annonse

– Resett vil kunne kreve erstatning av den som fremsetter «oppfordringer» som beskrevet. I praksis vil all tapt annonseinntekt for Resett som følge av boikotten kunne kreves erstattet av den som bedriver slik virksomhet. Men det kan også tilkjennes ytterligere «skadebot» ved å vektlegge utvist skyld, sier han.

Stort tap

Resett-redaktør Helge Lurås sier i en kommentar at advokat Danielsens juridiske betraktninger er «interessante».

– Vi har estimert at Resett taper mer enn 10 millioner kroner hvert år på at vi er svartelistet og utestengt fra det annonsemarkedet de andre nettavisene får sine inntekter fra, sier Lurås.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon