Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Hvor utbredt er bekymringen i vårt naboland over det hasardiøse samfunnseksperimentet som utspiller seg?

Når selv den svenske kommunistavisen «Flamman» nå reagerer med sterk bekymring, er det kanskje tegn på at en oppvåkning finner sted? Overskriften «Systemkollaps i slow motion» er fra en lederartikkel av 23. juni 2019. Her er et varsel og et budskap som både er oppsiktsvekkende og tankevekkende. Vi som står på sidelinjen og kommenterer svenske forhold kan lett avvises som ekstreme og med en agenda. Men svenske myndigheter møter nå virkeligheten fra eget folk i alle grupper, der reaksjonene er sjokk og vantro.

Dette er sannsynligvis historisk i den forstand at vi er vitne til et moderne samfunns kollaps i sakte film, initiert av egne politikere. Der ingen våger å trekke i nødbremsen av redsel for å bli stigmatisert.

annonse

Les også: «Festen»: Kvalm av Sverige, forelska i Martin

Her er en oppsummering fra dette ytterste venstre, som har bråvåknet til en ny oppfatning av det feministiske og humanitære Sverige. Og som beskriver det nærmest som et skrekkscenario: Trusselen er ikke en plutselig samfunnskollaps, men en gradvis og snikende uthuling av velferdssystemet, avskaffelse av solidariteten i samfunnetog en total neglisjering av infrastrukturen. Politikernes budsjettriksing og hykleri trekkes frem som et stort problem.

Det heter videre: Hvis Sverige ikke makter å stanse den skjeve utviklingen, vil landet se radikalt annerledes ut om 20 år. Det skyldes økonomien i svenske kommuner, med dramatiske underskudd, situasjonen på boligmarkedet, som er trøstesløs, skolesituasjonen som er helt ute av kontroll, politiets maktesløshet overfor bander og kriminaliten og helse og omsorg som forgjeves skriker om hjelp fra myndighetene.

annonse

Infrastrukturen forsømmes grovt. Vedlikehold av alt fra veier og jernbane til vann og kloakk skyves ut i fremtiden, samtidig som nye prestisjepregede satsninger lanseres for å understreke Sveriges solide posisjon i verden. Bransjeorganisasjonen «Svenskt Vatten» mener at avgiftene for kommunalt vann og avløp må fordobles de kommende 20 årene. Manglende investeringer i elnettet vil snart føre til elmangel i Stockholm. Problemene er allerede merkbare i Skåneregionen.

Samme artikkel kommer med et interessant eksempel fra Egypt, som viser hvor farlig nær et samfunn kan befinne seg regimekollaps når folket føler seg sviktet og det handler om helt eksistensielle trusler. Egypts brødsituasjon er helt avgjørende for om dette landet, med 80 millioner innbyggere, skal bryte sammen og ta med seg regimet I fallet. Den egyptiske staten subsidierer mange basisvarer, der brød er viktigst. Brød er selve symbolet på om fattigfolk skal overleve i dette landet. Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken er pådrivere for å få fjernet subsidiene helt, eller å få dem kraftig redusert.Det vil i så fall bety dødsstøtet for Egypt. For folkelig oppstand i dette landet handler først og fremst om prisindeksen. Det har vært et mønster tilbake til 1919.

Et forsøk på å heve brødprisen på slutten av 70-tallet utløste flere dagers landsomfattende opptøyer. Fortsatt står de kraftige protestene som et skrekkens eksempel for makthaverne.En tredjedel av befolkningen lever på under ti kroner dagen, og millioner av mennesker er avhengig av regjeringssubsidiert brød for å kunne spise seg mette.I dag følger myndighetene daglig med på brødprisene, som om de tar pulsen på en hel befolkning.Subsidiering av mat og drivstoff koster staten over 30 milliarder kroner. Regjeringen balanserer på en knivsegg. Befolkningen må holdes i ro, og borte fra gater og torg. I bakgrunnen venter Det muslimske brorskapet, som vil utnytte alle demonstrasjoner og enhver misnøye som en brekkstang mot Sisi-regimet.

Le også: Det er de som blir igjen i Syria som virkelig fortjener vår respekt

Nå er ikke det daglige brød problemet i Sverige, men tryggheten og den økonomiske sikkerheten som gradvis fratas en hel befolkning, og som først rammer pensjonistene. Samtidig kan svenske lesere få med seg overskriften i Expressen 1. juli 2019: «Adelen er rikere enn på lenge – har fått ny makt i Sverige». «Adelsslekter med historiske navn har millliardformuer, lever på slott og har enorme landeiendommer – som de håver inn millioner for i EU-bidrag».

De fleste vil vel mene at dette er nyheter som heller bensin på bålet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon