Åsa Linderborg. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Aftonbladets kulturredaktør Åsa Linderborg, slutter som kulturredaktør i Aftonbladet. Etter ti år i redaktørstolen ble presset rundt #metoo for mye.

annonse

Linderborg kan fortelle Medier24 om ett år som har vært både slitsomt og ensomt. Etter at hun kalte pressens omtale av sin tidligere Aftonbladet-kollega Fredrik Virtanen, for det største overgrepet i svensk pressehistorie, har det ikke skortet på negative tilbakemeldinger.

Selvmord

Hun har blitt kalt kvinnehater og anti-feminist, og møtt stor motstand i svensk offentlighet. Under granskningen av Benny Fredriksson, lederen for Stockholms Stadsteater gjennom 16 år, hvor hun selv skrev en knallhard kronikk om måten Fredriksson styrte teateret på, var hun den første til å kritisere sin egen tekst i etterkant. Fredriksson, som blant annet ble beskyldt for å ha trakassert flere kvinner, og tvunget en kvinne til å ta abort for at hun skulle få en rolle, tok fire måneder etter publiseringen sitt eget liv.

Svart/hvitt

Linderborg mener harde og steile fronter og en sort/hvitt tenkning preger svensk media for tiden.

Les også: Den bombesiktede Aftonbladet-journalisten forherliget kriminalitet og forsvarte voldtektsmenn

– Sverige er et av verdens mest progressive land, men vi har også en offentlighet der alt er svart/hvitt. I metoo-sakene ble det så tydelig, sier hun.

Ikke tenk høyt

Hun mener den svenske offentligheten på mange måter har satt begrensninger for hva som er lov til å si og mene høyt.

– Vi har en oppfatning av at Sverige er en moral-stormakt, vi er det parlamentet i Europa som fikk inn høyrepopulistene sist, vi gjør bare verden godt – og vårt selvbilde gjør at vi synes det er vanskelig å tenke høyt – og vi tror at alt det «gode» blir truet av at man tenker høyt, avslutter hun.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.