Sveriges finansminister Magdalena Andersson vil skape "Et sterkere samfunn, et tryggere Sverige". Men hvem skal betale? Foto: Jonas Ekströmer/TT kod 10030
annonse
annonse

«Velferden eroderes ut og infrastrukturen forvitrer. Om vi ikke stopper utviklingen nå vi Sverige se radikalt annerledes ut om 20 år.»

Dette er innledningen til en leder i en svensk avis. Men det handler ikke om Samhällsnytt, Fria Tider eller andre «høyreekstreme» og «rasistiske» medier. Det er nemlig Flamman som skriver dette. En avis helt ytterst på venstresiden, med fartstid som kommunistenes dagsavis.

Les også: Sverige: Kaoskultur og oppløsning

annonse

Lederforfatter Per Björklund sammenligner Sveriges situasjon med Egypt, hvor de korrupte og udemokratiske myndighetene alltid har vært tvunget til å subsidiere brød, slik at folk ikke skal starte revolusjoner fordi de sulter.

– Vi får stadig flere barn i førskolen, flere utbrente lærere, lengre helsekøer og dårligere infrastruktur, mens politikerne stadig snakker om reformer og satsningsområder, skriver Björklund.

Bløff på alle nivåer

annonse

Han henviser til økonomen Sandro Succo, som avviser at det finnes handlingsrom til reformer i statsbudsjettene, det er ren bløff. Disse pengene stjeles fra de som jobber for å opprettholde velferdssamfunnet, og i enda større grad av de som skal nyte av velferden.

Triksing med tall foregår på alle nivåer, fra stat til kommune. Det subsidierte «brødet» blir stadig mindre. Skatter og avgifter øker. Björklund avslutter slik:

– Det er ikke en plutselig samfunnskollaps som er trusselen, men den gradvise, snikende eroderingen av vår felles velferd og dermed solidariteten i samfunnet. Mot et slikt snikende systemskifte er det vanskeligere å mobilisere til motstand, men samtidig er det helt nødvendig. En bra start er å snakke ærlig og tydelig og avsløre politikernes budsjettjuks og hykleri.

Björklund nekter dog å peke på de underliggende årsakene til systemkollapsen han frykter. Kanskje det blir litt for «ærlig og tydelig» for en avis langt ut på venstresiden. Som den danske bloggen Snaphanen ser det:

Problembeskrivelsen er det lett å være enig i. Men det er tyve år for sent, og ennå har de ikke evne til å avklare årsaksforholdene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon