Frp-politiker Christian Tybring -Gjedde reagerer på at NRK bruker den omstridte Lars Gule som terrorekspert. Skjermbilde NRK/NTB scanpix.
annonse
annonse

NRK får refs av Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde som reagerer kraftig på at Lars Gule blir brukt som terrorekspert.

I 1977 ble Lars Gule dømt i Libanon for besittelse av sprengstoff i forbindelse med planlegging av en terroraksjon rettet mot Israel. Han ble omtalt som «Norges første terrorist» av media etter pågripelsen.

I et nylig intervju med VG uttalte Gule at han ikke angrer på sin fortid, og at han muligens ville gjennomført terroristangrepet mot Israelske jøder.

annonse

Dette har likevel ikke hindret NRK, og flere av de største mediehusene i Norge, i år bruke Gule som ekspert i terrorrelaterte saker.

Les også: Gule kaller Resett-journalist en ondskapsfull drittsekk

Da Mulla Krekar ble dømt til 12 års fengsel for planlegging av terror i forrige uke, ble Gule invitert til Dagsrevyens studio som ekspert der han stilte seg kritisk til dommen og pågripelsen av Krekar i Norge.

Velkommen Gule: NRK Dagsrevyen inviterte Lars Gule til å snakke om terrordømte Mulla Krekar i beste sendetid. Foto: Skjermbilde NRK TV.
annonse

«Det gode hatet»

NRK omtalte Gule som «ekstremistforsker», mens NTB valgte å gi 64-åringen tittelen «terrorekspert».

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde reagerer kraftig på at NRK trekker frem Gule som ekspert i terror-realterte saker.

– At NRK ikke finner Lars Gules fortid som terrorist ekskluderende i en akademisk og intellektuell debatt om terror tar jeg som et signal om at statskanalen enten ikke anser Gules tidligere handlinger som alvorlige. Alternativt at enkelte i kanalen mener Lars Gule representerer «det gode hatet» og at hans budskap derfor er verdt å lytte til. Begge alternativer er for meg moralsk forkastelige, sier han til Resett.

Lars Gule jobber som førsteamanuensis ved Oslomet der han forsker og underviser blant annet på ekstremisme, flerkultur og islam. Når det har skjedd et terrorangrep er det som oftest Gule som blir brukt av NRK.

Da USA ble rammet av terror 11.september 2001 var 64-åringen ekspert i studio samme dag.

annonse
Lars Gule i NRK-studio 11. september 2001.

– Foretrekker Gule fremfor Helge Lurås

Elin Ørjasæter, som jobbet i Kringkastingsrådet frem til august 2017, trakk seg i protest etter uenigheter med statskanalen.

I en kommentar i Morgenbladet skrev Ørjasæter om Gule-klagene Kringkastingsrådet hadde mottatt av sinte NRK-seere, som klaget på at Gule ble brukt som «terrorekspert» i kanalen.

Ørjasæther reagerer på bruk av Lars Gue som ekspert. foto: Wikimedia.

Ørjasæter innrømmet at Gule ble foretrukket som ekspert fordi NRK-ansatte har samme politiske preferanser som den nåværende professoren.

– Hittil i år har Kringkastingsrådet, hvor jeg er et av medlemmene, mottatt en rekke klager på bruken av Lars Gule som ekspertkommentator. Det klages på at han er for venstreorientert, og at NRK ikke bør bruke en som er dømt for terrormedvirkning, til å kommentere terror, opplyste Ørjasæter.

– Mens rådet diskuterte bruken av Lars Gule, sneiet vi også innom bruken av Helge Lurås. Lurås oppfattes også som lite objektiv, men da av andre klagere, som mener at han er for høyreorientert. Lars Gule blir brukt tre ganger så mye som Helge Lurås, ifølge NRKs egen opptelling før møtet (bestilt av undertegnede), skrev hun videre.

Resett har henvendt seg til NRKs presseansvarlig og kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen for en uttalelse, uten å lykkes.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon