Amir Sariaslan. Skjermdump fra blogg
annonse
annonse

Amir Sariaslan er på kollisjonskurs med svenske kriminologer når han hevder at kriminalitet ikke handler om utsatte områder eller fattigdom.

Det svenske nettstedet Smedjan som publiseres av tenketanken Timbro har intervjuet Amir, som mener kriminalitet i stor grad skyldes gener og individuelle risikofaktorer. Amir henviser til den amerikanske Harvard-studenten Tyler Vigen som fant sammenheng mellom skilsmisser og forbruket av margarin. På denne måten illustrerer Amir et velkjent tema i vitenskapen: Man kan ikke bruke korellasjon for å konkludere om kausalitet (årsaksforhold).

Men der Tyler Vigen møttes med smil og bokkontrakt, er reaksjonene Amir møter i Sverige ganske annerledes:

annonse

– Når jeg har skrevet artikler som ikke ble oppfattet som kontroversielle gikk det raskt å bli akseptert i vitenskapelige tidsskrifter. Men når jeg hadde annet syn på forholdet mellom fattigdom og kriminalitet (…) var det helt andre oppfatninger som møtte meg.

Les også: Aktivistene i Oslo-politiets strategiske stab har holdt myndighetene og det norske folk for narr

Amir Sariaslan er sosiolog, men har doktorgrad i epidemiologi. På sin blogg skriver han:

– Min doktorgradsavhandling undersøkte hvorvidt sosioøkonomiske faktorer forårsaket kriminalitet, misbruk og psykiske lidelser i Sverige (kort svar: nei).

annonse

Dette ble oppfattet som svært kontroversielt. Men gjennom tvillingstudier og søskenstudier har Amir og andre påvist at genene betyr 50 prosent for om du blir anklaget for vold, mens miljøandelen er på kun 15 prosent. Med andre ord: Hele utgangspunktet som det kriminologiske feltet bygger på virker å ikke stemme med virkeligheten. Men når han bruker nøyaktig samme vitenskapelig metode i andre sammenhenger får han ingen kritikk:

– Når jeg har kikket på påstanden om at fattigdom forårsaker scizofreni for eksempel, blir det ingen reaksjoner utenfor forskningsmiljøene.

Han mener akademikere og myndigheter er mer opptatt av å føle at de «gjør noe», og at resultatene av tiltakene er underordnet. Smedjan spør:

Har du noe eksempel på vellykkede tiltak?

Svaret er en øredøvende stillhet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon