Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)
annonse
annonse

Taliban avviser at de vil innlede fredssamtaler med den afghanske regjeringen i Oslo 7. august.

Direkte forhandlinger med representanter for regjeringen vil først bli innledet når det er kunngjort at de utenlandske styrkene i Afghanistan vil bli trukket ut, sier en talsmann for opprørerne, Suhail Shaheen, tilReuters.

Afghanistans fredsminister Abdul Salam Rahimi opplyste lørdag at direkte forhandlinger ville starte i løpet av de neste to ukene, og flere diplomatiske kilder opplyste at samtalene ville finne sted i Oslo 7. august.

annonse

Afghanske myndigheter har lenge ønsket å forhandle med opprørerne, men Taliban har fastholdt at de bare vil snakke med USA, ikke via «løpegutter», som de anser president Ashraf Ghani og hans regjering for å være.

Kommenterer ikke

Utenriksdepartementet har ikke besvart NTBs forespørsel om en kommentar til meldingene om de angivelige fredssamtalene i Oslo 7. august.

Da afghanske medier tidligere i juli nevnte Norge som et mulig sted for fremtidige fredsforhandlinger, sa UDs talsperson Mari Bangstad følgende til NRK:

– Vi vil ikke kommentere rykter. På generelt grunnlag er Norge villig til å bistå på konstruktivt vis.

annonse
Forhandler med USA

Taliban og USA har de siste månedene gjennomført sju runder med fredssamtaler i Doha, og begge parter har meldt om framgang. Til uka skal det etter planen gjennomføres en ny runde.

USAs utenriksminister Mike Pompeo diskuterte denne uka utviklingen med Afghanistans president Ashraf Ghani. I en felles kunngjøring etter samtalen ble det understreket at «tiden nå er inne for å få opp farten i forsøket på å framforhandle en slutt på krigen i Afghanistan».

USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad, som selv er født i Afghanistan, leder den amerikanske forhandlingsdelegasjonen.

Trappet opp

Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan, der USA og NATO-land som Norge fortsatt har soldater.

Opprørerne har de siste månedene trappet opp angrepene mot afghanske sikkerhetsstyrker og gjennomført daglige angrep som har kostet hundrevis av soldater og politifolk livet.

annonse

Anslagsvis 110.000 mennesker er drept siden Taliban ble styrtet og en allianse av krigsherrer med luftstøtte fra USA og andre vestlige land grep makten i Kabul for snart 18 år siden.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon