Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) og hennes skolestreik for klimaet har generert mye omtale så langt i 2019. Ifølge Retriever er hun mer omtalt enn flere norske partiledere. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har funnet ut hvordan hun kan delta på klimakonferanser i USA og Latin-Amerika uten å fly: Hun tar båt.
annonse

– Gode nyheter, tvitret 16-åringen og fortalte at hun er blitt tilbudt å sitte på med den 60 fot lange konkurransebåten Malizia II fra London i midten av august.

Thunberg fortalte AP at hun hadde fundert lenge på hvordan hun skulle kunne reise til USA og delta på viktige klimakonferanse i New York og Chile uten å fly.

Cruiseskip var heller ikke aktuelt siden de også slipper også ut enorme mengder klimagasser, og seilbåter unngår Nord-Atlanteren i august på grunn av risikoen for orkan.

annonse

– Å ta båt til Nord-Amerika er så godt som umulig. Mange mennesker har prøvd å hjelpe og tatt kontakt med forskjellige båter, sa hun under en av sine ukentlige protester utenfor Riksdagen i Stockholm.

Friår fra skolen

Hun planlegger nå å ta et friår fra skolen for å konsentrere seg om å øke kunnskapen om klimakrisen og presse verdens ledere til å trappe opp tiltakene mot global oppvarming.

Malizia II er en høyteknologisk konkurranseyacht, som ifølge sin egen nettside har deltatt i en rekke konkurranser og seilt jorda rundt tre ganger. Kapteiner er tyske Boris Herrmann og Pierre Casiraghi fra Monaco.

Ifølge Thunberg er båten utstyrt med solpaneler og turbiner under vann for å skaffe energi til en utslippsfri overfart over Atlanterhavet.

annonse
Også til Chile

I løpet av rundreisen i Amerika skal Thunberg delta på en et klima-toppmøte i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York og flere klimaprotester i september. Hun skal også til Canada og Mexico før hun deltar på årets FN-konferanse om klima i Santiago i Chile i desember. Dit reiser hun med tog og buss.

– I det siste året har millioner av unge hevet sin røst for å vekke verdens politikere om klimakrisen. I løpet av de kommende månedene vil arrangementene i New York og Santiago de Chile vise om de har lyttet, sier hun.

– Bortkastet å møte Trump

Den svenske aktivisten er langt mindre kjent i USA enn i Europa hvor hun er blitt en lederfigur for en ny generasjon klimaaktivister som frykter at foreldrene og besteforeldrene ødelegger framtida deres.

Hun utelukker ikke å møte USAs president Donald Trump, som vil trekke USA ut av Parisavtalen, men tror det ville være bortkastet tid.

– Slik det er nå, tror jeg ikke jeg møter ham siden jeg ikke har noe å si til ham. Han lytter åpenbart ikke til forskerne og vitenskapen. Så hvordan skulle jeg, som er et barn uten riktig utdanning, kunne overbevise ham, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon