Danmarks nyutnevnte statsminister Mette Frederiksen. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke
annonse
annonse

Det danske Socialdemokratiet gjorde et godt valg i juni på løfter om en restriktiv innvandringspolitikk. Nå høster partiet kritikk for brutte løfter.

Dansk Folkeparti gjorde et dårlig valg i juni, da danske velgere gikk til urnene for å velge en ny sammensetning i Folketinget, Danmarks parlament. Det innvandringskritiske og konservative partiet landet på en oppslutning på magre 8,7 prosent, etter en kolossal nedgang fra folketingsvalget i 2015, da partiet fikk hele 21,1 prosent av stemmene.

Socialdemokratiets nye, strengere politikk og retorikk i innvandringspolitkken har vært en del av forklaringen for DFs nedgang. Det har imidlertid vist seg å være vanskelig for de danske sosialdemokratene å omsette sin strengere linje i praktisk politikk, ettersom man samarbeider med ytre venstre og sosialliberalere, som har krevd oppmykninger i dansk innvandringspolitikk. 

annonse

Den tidligere beslutningen om å plassere kriminelle utlendinger og illegale migranter på en fengselsøy er blitt skrotet. Den nye utlendings- og integreringsministeren Mattias Tesfaye meddeler også at man igjen vil begynne å ta imot kvoteflyktninger, etter flere års stans. Dette rapporterer DR.

Les også: Danske sosialdemokrater i skvis om innvandringspolitikken

Bidrag

annonse

Tesfaye har også meddelt at man skal øke bidragene til innvandrerfamilier med barn. Alle migranter med midlertidig opphold i Danmark gis også rett til kostnadsfri, skattefinansiert høyere utdannelse, melder dansk TV 2. Dette til tross for at den nybakte utlendingsministeren tok til orde for det motsatte under valgkampen. 

Videre vil Socialdemokratiet ikke følge opp den politikken man ble enige med DF om, nemlig paradigmeskiftet, som dreide seg om at den endelige målet for flyktningpolitikken var å repatriere flyktninger, snarere enn å la dem bli permanent i Danmark. Partiet åpner når for at man skal la flyktninger utdanne seg og forberede seg på å få bli i landet.

– Innvandringspolitikken ødelegges

DF stiller seg naturlig nok sterkt kritisk til den nye regjeringens politikk.

– Skritt for skritt lempes det på innvandringspolitikken. Dette til tross for at budskapet under valgkampen var det motsatte. Konsekvensen er at Danmark igjen blir mer attraktivt å søke seg til. Det er sørgelig å se vårt arbeid med en streng innvandringspolitikk bli ødelagt, skriver DFs partileder Kristian Thulesen Dahl, i en kommentar på Facebook.

annonse

Da Socialdemokratiet satt i opposisjon i forrige mandatperiode, kom partiet med en rekke innvandringskritiske utspill om blant annet avskaffelse av asylretten, og tøffere krav til migranter bosatte i belastede områder. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon