Rotter, at vanlig syn i Baltimore og andre byer i USA som styres av Demokratene. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
annonse

Donald Trump anklages igjen for rasisme, etter at han kalte byen Baltimore «rotteinfisert». Men han er ikke den første.

Lørdag 28. juli stormet det igjen rundt USAs president Donald Trump, etter at han på Twitter gikk til voldsomt angrep mot den demokratiske kongressrepresentanten Elijah Cummings, som representerer byen Baltimore.

I en av tweetene kalte Trump Baltimore for et «motbydelig, rotte- og gnagerinfisert kaos» og «den dårligst styrte og farligste byen i hele USA».

annonse

Les også: Trump angriper amerikansk storby

Kritikken lot ikke vente på seg, rasismeanklagene haglet, og Trump ble møtt med fordømmelse fra alle hold. Selv Fox News, som normalt fremstår som nokså Trump-vennlige, vendte seg imot presidenten.

Men hva om Trump har et poeng?

annonse

Bernie Sanders møter seg selv i døren

I 2015 kjempet Bernie Sanders for å bli Demokratenes presidentkandidat. I den forbindelse besøkte han Baltimore. Den gang uttalte Sanders til Baltimore Sun:

– Alle som går seg en tur i dette nabolaget vil ikke tro at man er i en rik nasjon. Man skulle tro man var i et land i den tredje verden.

Men nå forsvarer Sanders området, og kaller presidentens angrep på amerikanske byer for «uforståelig». Lokalavisen Baltimore Sun har også vært svært kritisk til Donald Trumps angrep på byen, uten at de reagerte negativt på Sanders i 2015. Dessuten virker det som om avisen har glemt at de selv, på lederplass i 2016, ga Trump rett, og ba om at byen ble erklært som «en katastrofe» og gjenoppbygd.

Rotter

Donald Trump er heller ikke den første som har pekt på at Baltimore har et stort problem med rotter. Så sent som i september 2018 var det Baltimores egen borgermester Catherine Pugh som kunne «lukte rottene» og ville «rive alt sammen»:

Ingen har beskyldt Catherine Pugh for rasisme, såvidt Resett vet.

annonse

Rotteproblemet i Baltimore har vært kjent og stort i lang tid. Faktisk er det laget en hel dokumentar om byens uønskede gnagere. 26. februar 2018 hadde filmen Rat film premiere på PBS. Der møter vi blant annet en fornøyd rottefanger, som lever godt av problemet.

Ifølge Breitbart er Baltimore en av de ti mest rotteinfiserte byene i USA. Samtlige ti byer på denne listen styres av Demokratene.

Les også: Ilhan Omar og Ocasio-Cortez anklager presidenten for å være «rasist» og «hvit nasjonalist», men Trump slår tilbake

En by i krise

Baltimore er en by i krise, med synkende innbyggertall, rotter, arbeidsledighet, fattigdom og kriminalitet. Det er over 30.000 fraflyttede hus i byen, de tomme husene blir tilholdssted for narkolangere, uteliggere og rotter.

Byen kjemper i toppen av listene når det gjelder antall drap, og de fleste ofrene blir skutt i hodet. Baltimore er også den byen i USA med flest ran, ifølge statistikk fra FBI. Bare en uke før Trumps utspill, ble en av polititoppene i byen og hans kone utsatt for væpnet ran. To 16-åringer er mistenkt og arrestert.

annonse

Og i en helg hvor alt fokus har vært rettet mot Trumps Twitter-meldinger, ble 13 skutt og 6 drept, i byen Elijah Cummings representerer.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse