Foto: APA Images/REX
annonse
annonse

En ny lov gjør det mulig for nederlandsk politi å be kvinner ta av seg nikab. Muslimske miljøer svarer med ny offensiv for å få flere kvinne til å bruke plagget. 

Loven trer i kraft om noen dager, ett år etter at den ble endelig vedtatt. Den gjelder for alle ansiktsdekkende plagg, som finlandshetter, helhjelmer, burka og nikab. På en informasjonsside skriver nederlandske myndigheter imidlertid at lovendringen «på folkemunne kalles nikabforbud eller burkaforbud». 

Politikerne har begrunnet lovendringen med at man av og til må kunne identifisere folk, og at det derfor kan være nødvendig å se ansiktene deres. Det skal fortsatt være lov til å dekke ansiktet på gaten, men politiet vil ha rett til å be folk om å vise ansiktet ved behov.

annonse

Les også: FN: Fransk burkaforbud bryter mot menneskerettighetene

Reaksjoner

Men den nye loven vekker reaksjoner i muslimske miljøer. De Telegraaf rapporterer at islamske organisasjoner bruker dagene før forbudet trer i kraft på å oppfordre så mange kvinner som mulig til å gå ned nikab.

– Søstre med nikab, hold ut, oppfordrer predikanten Abou Hafs i en video som spres i sosiale medier. 

annonse

«Hat»

I videoen fremstiller Hafs kvinner med nikab som ofre for nederlenderes «hat» mot muslimer. Predikanten er ikke alene. Muslimske organisasjoner forsøker å overbevise kvinner om å ta på seg nikab. Noen gir til og med ut gratis ansiktsslør.

– Gratis nikab, fordi du skal få være deg selv, annonserer stiftelsen Bekeerling på Facebook. 

Å bryte den nye loven kan gi en bot på 150 euro, eller 1400 kroner. Det islamistiske partiet NIDA har imidlertid sagt at de vil betale bøtene for kvinner som blir straffet for å bryte den nye loven. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon