Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

En forsker ved Politihøgskolen mener respektløshet blant minoritetsungdom kan være storsamfunnets ansvar. Det får en politibetjent til å steile.

Straks før klokken ni mandag 29. juli rykket politiet ut til Bogerud i Oslo, etter å ha mottatt melding om trusler mot en person med kniv eller machete. Da politiet kom til stedet bemerket de at stemningen var amper, og at ungdommene straks rettet sin aggresjon mot politiet. Det dreide seg om et 20-talls ungdommer og voksne, som opptrådte utagerende og aggressivt. Det ble blant annet beslaglagt knokejern og balltre. På det meste skal det ha vært 17 patruljer og et politihelikopter på stedet.

Les også: Betjenter i Oslo-politiet slår alarm om respektløshet blant østkantungdom

annonse

Ansvarsfraskrivelser

Siden hendelsen ble kjent for offentligheten, har debatten rast. Noen mener at ungdommenes oppførsel er samfunnets ansvar, eller at politiets fremferd legger opp til slik oppførsel. En av dem er forsker Randi Solhjell fra Politihøgskolen. Hun mener at ungdommenes følelser rundt hvordan de blir behandlet er avgjørende for om en situasjon eskalerer eller ikke. 

– Det har veldig mye å si hvordan man føler man blir behandlet av politiet, det påvirker også hvordan man opplever tilhørighet til samfunnet. Sånne situasjoner kan jo da på en måte forsterke seg, og virke truende for mange unge også, sier forskeren til NRK P1.

annonse

«Profilering»

Konfliktene oppstår gjerne når politiet utsetter ungdommer for såkalt «etnisk profilering», mener Solhjell. Dette har hun utredet i sitt forskningsarbeid, der hun har vært i kontakt med minoritetsungdom.

– Den mest problematiske situasjonen, hvor ofte konfliktene skjer, er når politiet ifølge ungdommene stopper dem på grunn av utseende, områder, tid på døgnet, og gjerne i kombinasjon med at de er unge menn og gutter og kanskje er flere sammen, og av minoritetsbakgrunn. Dette er ofte de vanskeligste møtene som ungdommene beskrev, sier forskeren, og legger senere til:

– Det er også sånn at en del unge føler at det er deres territorium, så når politiet kommer så kan det virke truende i seg selv. Og i sånne situasjoner kan det eskalere. 

Holdninger som avler kriminalitet

Disse uttalelsene provoserer en politibetjent Resett har snakket med. Vedkommende mener at slike holdninger legger til rette for og legitimerer ungdommenes respektløshet, dårlige oppførsel og kriminalitet.

– Det er de menneskene der som skaper de folkene vi møter. Disse ungdommene har ingen ydmykhet, det er så du ikke tror det, de får servert gjennom hele livet at politiet er rasister. Det er aldri noen selvransakelse, de skal aldri gå i seg selv. Det er helt ufattelig at det går an. De fremstiller det som om de står pent og rolig også kommer politiet og bare kliner til, helt uten videre. Det er ikke sånn, slår politimannen fast.

– NRK lager en sak der de fremstiller det som om det finnes to sider av saken. Det blir en massesuggesjon. Randi Solhjell sier at noen ganger er politiet hyggelige med ungdommen, andre ganger er det ikke like hyggelig. Kanskje kan det ha noe med at vi fant hasj eller våpen på dem, som gjør at man ikke er like hyggelig?

annonse

– Jatter med de kriminelle

Betjenten mener at folk som Solhjell, som er premissleverandører i samfunnsdebatten, jatter med disse kriminelle ungdommene.

– Jeg er så fascinert over at ikke noen kan spørre seg om hva de selv har gjort. Vi jatter med dem, og dette skaper så dårlige mennesker.

– Hva tenker du om at Randi Solhjell sier at ungdommene ser bydelene sine som sitt territorium, og at de derfor opplever politiets tilstedeværelse som truende?

– Det er helt galt det hun sier. Jeg hadde kanskje skjønt det om vi trengte inn i deres private hage, men her er det et offentlig sentrum, også skal de få definere dette som sitt territorium. Det er akkurat det som er målet deres, å skape områder der politiet ikke kjører inn, fordi det er deres territorium. Da kan de holde på som de vil, så får vi de samme tilstandene vi ser i andre vestlige land.

Les også: Politibetjent i hovedstaden: – De som virkelig blør der ute får ikke oppmerksomhet

Evige ofre

Ingen vil gå i seg selv og ta ansvar for egne handlinger, når de alltid blir fortalt at de er ofre for diskriminering fra samfunnets side, mener betjenten. 

– Når tilnærmingen er at disse alltid er ofre, at det ikke er deres feil at de oppfører seg dårlig, det er fordi at de bor trangt og ikke drar på fine ferier, da vil ingen heller ta ansvar. 

Resett har kontaktet Randi Solhjell for en kommentar til saken. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon