Oslo øst sett fra Holmenkollen. Bøler, Bogerud, Manglerud, Ekeberg, Tøyen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

En samfunnsdebattant hevder på Facebook at politiet utøver blind vold mot innvandrerungdom, som ifølge ham diskrimineres. I kommentarfeltet florerer offermentaliteten. 

Den pakistanske samfunnsdebattanten Muhammed Qasim Ali har lagt ut et svært kort videoklipp på Facebook, sammen med en tekst som indikerer at politiet var voldelige mot ungdommer uten provokasjon, under den dramatiske episoden med vold og slagsmål på Bogerud i Oslo mandag kveld. 

Les også: Kilder i politiet avviser rasistisk profilering: – Slike påstander legitimerer aggresjon mot politiet

annonse

Radikal

Ali er ikke fremmed for radikale synspunkter. Han har blant annet sagt at han vil forby karikaturer av profeten Muhammed. Nå oppfordrer han de utagerende ungdommenes foreldre om å anmelde, og mener bestemt at det er politiet som er klanderverdige i denne saken.

– Jeg må si dette er noe av det mest provoserende jeg har sett på lenge. Min oppfordring til de berørte og deres foreldre er at dere anmelder dette. Ikke aksepter at deres barn blir behandlet av politiet på den måten. Ikke bare den saken her, men også generelt. 

I det delte videoklippet kan man se en politimann, usladdet, som slår en mann, sladdet, med en gjenstand. Politibetjenten er synlig sint, og ber om at innvandrergjengen trekker tilbake. Det er uklart hva som skjedde før og etter dette klippet, som varer i syv sekunder, ble tatt. 

annonse

«Diskriminering»

Muhammed Qasim Ali antyder at slike ting, altså angivelig politivold, ikke skjer med etniske nordmenn. 

– Hvor ofte stopper politet etniske norske som er utenfor der de bor og lurer på hva de gjør? Hvorfor skal vi finne oss i at våre barn kan bli stoppet av politiet og bli avhørt, sjekket ut, tatt med inn og etter det sluppet ut igjen? spør Ali.

Den samme påstanden verserer også i kommentarfeltet under innlegget.

annonse

– Skammelig oppførsel! Dette hadde aldri skjedd mot etniske norske, skriver en person.

Påstått særbehandling

Noen mener også at konsekvensene ville ha blitt umiddelbare dersom det var ungdommer av etnisk norsk bakgrunn som støtte sammen med politiet.

– Hvordan ville reaksjonen vært landsbasis om dette var etniske ungdommer i vestre Oslo som fikk smakt litt politibatong? spør en.

– Da hadde foreldrene deres satt et titalls advokater på saken for lenge siden, svarer en annen.

Flere udokumenterte påstander om politibetjenten blir også fremmet i kommentarfeltet.

– Han politimannen har ikke kontroll over sinnet sitt, skriver samfunnsdebattanten Kenneth Arctander Johansen, som blant annet har fått sine tekster publisert i den ytterliggående venstrevridde publikasjonen Radikal Portal.

Forakt

Flere andre uttrykker forakt for ordensmakten.

– Jeg har inntrykk av at politiyrket tiltrekker seg mennesker (i stor grad menn) som har behov for å få utøve makt og være autoritære. Kan det ha sammenheng med at de i oppveksten var «svake», ble mobbet e.l? Hvor grundig er de med å undersøke politirekrutters psyke og motivasjon for å være politi? Følges man opp på dette etter endt utdanning? Dette blir selvfølgelig bare antagelser. Men jeg er dessverre overbevist om at politiet i Norge først og fremst er til for å ivareta eliten i samfunnet vårt, skriver en. 

All Cops Are Bastards, skriver en annen. 

F the police, skriver en tredje.

Les også: TV 2 stikker kjepper i hjulene for politiet, og bidrar til et mer utrygt samfunn

Tvil

Noen stiller imidlertid spørsmål ved om det som fremkommer videoklippet er representativt for hele episoden i sin helhet.

– Dette er en en liten klipp fra videoen. Kan ikke dømme politiet på dette. Hva har skjedd i forkant? Hva har skjedd i etterkant? Vi kan bare spekulere ting, og lage egen historie på hva som skjedde den kvelden. Vil se mer av videoen hvis det er mulig

Resett har kontaktet Muhammed Qasim Ali for en kommentar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon