President Donald Trump. REUTERS/Bryan Woolston/File Foto
annonse
annonse

I en artikkel om president Donald Trumps reaksjoner på alle forsøkene på å koble ham og hans uttalelser til motivene bak masseskytingen i El Paso, skriver NTB at han «fnyser» av anklagene om at han fører en splittende retorikk. 

Vi har sett det før. Ved å bruke utrykket «fnyser» forsøker NTB å skape helt klare assosiasjoner i folks hoder. Folk som «fnyser», er ikke seriøse mennesker. De er emosjonelle, barnslige eller urimelige folk.

Når NTB omtaler folk de mener fortjener respekt, det vil nær samtlige andre politikere, vil de bruke uttrykk som «tar avstand fra» eller «avviser».

annonse

Dette er hva Trump faktisk sa:

– Mine kritikere er politiske personer, de prøver å sanke poeng. I mange tilfeller prøver de å bli president.

– Jeg tror retorikken min forener folk. Landet vårt går utrolig godt. Kina gjør det ikke godt hvis du ser på handelssituasjonen, sa han ifølge nyhetsbyrået DPA.

annonse

Les også: MDG-politiker Eivind Trædal gir diagnoser på Facebook, hevder Donald Trump er dement

Men NTB stopper ikke der. Helt uten de samme nedsettende ordene rapporterer de at «Demokratene som kjemper om å utfordre Trump i presidentvalget neste år, har vært nesten unisone i sin kritikk av presidentens retorikk, som de mener har gitt næring til en av gjerningsmennenes holdninger».

Deretter finner NTB sin egen måte å skape forbindelse mellom Trump og terroristen i El Paso:

«Noen av Trumps formuleringer er å finne igjen i en tekst som ifølge politiet er forfattet av mannen som skjøt og drepte 22 mennesker i El Paso. 21-åringen skal ha omtalt angrepet som et svar på en påstått latinamerikansk «invasjon» av USA, og FBI etterforsker om massakren var en terrorhandling. Trump har gjentatte ganger omtalt migrasjonen fra sør som en «invasjon», skriver NTB.

Mer tendensiøst kan det ikke bli. Smak på denne: «Noen av Trumps formuleringer er å finne igjen i en tekst som ifølge politiet er forfatter av mannen som drepte 22 mennesker i El Paso».

Så hvis noen bruker en vanlig formulering som en gang er brukt av noen andre, så berettiger det en assosiasjon mellom de ulike brukerne av det samme uttrykket?

annonse

Hvorfor leser vi da aldri at NTB skriver etter en IS-aksjon at «noen av uttrykkene terroristene brukte er å finne igjen i Koranen»? Det ville forøvrig være en langt mer relevant parallell å trekke. NTB ville trolig kunne finne formuleringer i El Paso-skytterens tekst som også Barack Obama har brukt. (Hvis de hadde ønsket å sverte ham).

Og NTB avslutter den «journalistiske» artikkelen på denne måten:

«Da journalistene onsdag fortsatte å presse ham, sa Trump at han er «bekymret over veksten til enhver hatgruppe». Han lovet videre å «gjøre noe med det, uten å si hva».

Kjære NTB: hvor ofte skjer det ikke at politikere lover å gjøre noe med ting, uten å presisere hva det er?

Men hvor ofte er det at dere påpeker det med avslutningen «uten å si hva»?

Hensikten fra Norsk Telegrambyrå er så klar og metoden for å skape et dårlig inntrykk av Trump så gjennomsiktig, at det virker som NTB er helt uten selvinnsikt.

Dere må da kunne sverte Trump på mer sofistikerte måter enn dette. Eller skyldes det at dere har mange sommervikarer på jobb?

NB: Resett publiserte den refererte NTB-artikkelen uten endringer. Vi mener det er riktig å eksponere våre lesere for ulike vinklinger. Det paradoksale er at enkelte likevel kritiserer Resett for å være et ekkokammer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon