Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I innvandrertette områder i Sverige blir pinnsvin og andre dyr utsatt for grov mishandling. Antall tilfeller er økende, ifølge dyrevernere. 

annonse

Den svenske dyrevernsorganisasjonen Djurens vänner får in stadig flere rapporter om pinnsvin som er blitt skadet. Ifølge lederen Annica Sjöberg dreier det seg om barn og ungdommer som morer seg med å plage pinnsvin og andre ville dyr. Dette rapporterer P4 Jönköping. 

– De har slått med pinner, forsøkt å spidde dem og sparket fotball med dem. I år synes vi nesten at det har vært verre, men det har forekommet alle år, sier Sjöberg.

Hun forteller at også hareunger har blitt skadede, etter mishandling fra ungdommer.

Djurens vänner har besøkt skoler rundt omkring i Sverige, for å informere om hvilke lover som gjelder i Sverige hva gjelder adferd overfor dyr. 

Les også: København 2019: Innvandrere slår ned dansker for bagateller

Innvandrertette områder

Overfor Nyheter Idag vedgår Annica Sjöberg at det er ungdom i innvandrertette områder som står bak. 

– Jeg kan tenke meg at i de områdene der det skjer er det kanskje blitt en greie å gjøre sånn. Så har det vært veldig mye i sosiale medier der man har hugget halsen av svaner og katter og hareunger, og da sprer det seg, kan jeg tenke meg. Er man da litt skrudd synes man vel at det er en heftig greie, sier hun. 

– Det er jo innvandrertette områder, dessverre. På noe vis så har jo vi med oss det i ryggmargen og vår moral at man ikke gjør dyr vondt på den måten.

Kulturforskjeller

Det er forskjell på hvordan svensker og innvandrere ser på dyr og dyrevern, mener Sjöberg.

– Så det er en viss forskjell på hvordan man håndterer dyr i Sverige og i andre land. Vi har en ganske bra dyrevernslovgivning her i Sverige som vi er vant med og vokser opp med, og sånn er det ikke i alle land, dessverre. Der har skolene noe å ta tak i, mener jeg. 

Det er særlig pinnsvin som er blitt utsatt, fordi de har for vane å ligge eksponert på gressplener og sletter. Hareunger og andre dyr, som også har blitt utsatt for mishandling av ungdommer, er vanskeligere å oppdage. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.