Brasils miljøminister Ricardo Salles under en presentasjon av avskogingen i landet. Han mener data blir overdrevet og manipulert for å få pengegaver fra utlandet. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ricardo Salles anklager mediene for å overdrive avskogingen i Amazonas. Brasils miljøminister mener data blir manipulert for å få pengegaver fra utlandet.

Ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet INPE økte avskogingen i Brasils regnskog i juli med nesten 280 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Et område på størrelse med Vestfold med regnskog ble hogd ned bare i forrige måned, opplyser INPE.

Tallene følger en 90 prosent økning i juni sammenlignet med juni i fjor, tall høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro allerede har avfeid som løgnaktige. Han ga daværende INPE-sjef Ricardo Galvao sparken for juni-tallene.

annonse
Vekker harme

Nå kommer reaksjonen på julitallene. Miljøminister Salles benekter ikke at avskoging finner sted, men sier INPEs data publiseres på en måte som gir rom for «sensasjonelle tolkninger», der målet er å få «flere bidrag fra utenlandske frivillige organisasjoner».

INPE er internasjonalt anerkjent, og det vekker harme at Brasils regjering har underkjent data derfra og erstattet Galvao med en militær tjenestemann.

– Regjeringen slåss mot tallene i et forsøk på å endre sannheten om hva som skjer med skogen, sier Carlos Rittl, direktør for det brasilianske klimaobservatoriet.

Lover plan

Bolsonaro er blitt beskyldt for å ha forvoldt skade på regnskogen og urfolksstammene i Amazonas helt siden han overtok makten i januar, alt for å bistå sine støttespillere innen næringene tømmerhogst, gruvedrift og oppdrettsindustri.

annonse

Mens europeiske ledere har vært åpent kritiske mot Brasil, sier miljøminister Salles at han vil vise Europa «hva Brasil virkelig står for» når han skal dit i september. Han lover at regjeringen har en plan mot avskoging.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon