Jan Bøhler liker ikke negative holdninger mot politiet. Foto: NTB scanpix.
annonse

Arbeiderpartiets Jan Bøhler ønsker ikke at en dårlig holdning til politiet skal få grobunn i Norge.

Den siste uken har det vært mye diskusjoner blant norske politikere om politistandaren i Norge. Flere venstreorienterte politikere har tatt til ordet for en opprydding av politiet, som de mener er blitt voldeligere enn før.

En av de som har reagert på politiet er MDG-politiker Torkil Vederhus.

annonse

– Stadig flere klipp fra arrestasjonene på Bogerud tyder på at politiet burde granske egen oppførsel fra betjentene. Vi har ikke råd til at politiet mister tillit, skriver han og viser til hendelesen på Bogerud T-banestasjo,  der politiet arresterte 10 personer i forbindelse med bråk og slagsmål.

Ifølge politiet skal ungdommene, som var i alderen 16-25 år, ha blitt aggressive da politiet kom til T-banestasjonen, og skal angivelig ha dyttet politiet.

En av de som reagerer på kritikken politiet mot politiet er Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som i en kommentar i Nettavisen tar et oppgjør med de som fronter en «fuck the police»-holdning i Norge.

– Norsk politi er et av verdens beste når det gjelder forebygging og nærhet, og det er himmelvid avstand fra det vi ser og hører av historier om politiets vold og trakassering mot afro-amerikanere i USA.

– Den «fuck the police»-kulturen som dette har gitt grobunn for og som spres i sosiale medier, videoer, film og musikk, er det ikke grunnlag for her i Norge, skriver han.

annonse

– Fuck alle maktpersoner

Bøhlers oppfordring kommer ett år etter at den somalia-norske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali fikk massiv kritikk, etter at hun la ut meldinger på sosiale medier der hun ba politiet dra til helvete.

– Fuck diplomatisk debatt: Fuck the police. Fuck alle maktpersoner som utnytter sin posisjon til å gjøre livet surt for andre. Fuck alle som konstant er med på å problematisere vår svarte hud. Denne saken skal jeg aldri glemme, skrev Ali.

Resett skrev om Twitter-meldingene og saken fikk over 16 000 delinger. Mange var sinte og mente Ali burde skjerpe seg.

Men selv om mange har kritisert politiet etter Bogerud-hendelsen, og beskyldt dem for trakkassering, ønsker ikke politiet selv å ta selvkritikk.

– Vår tilnærming er å bygge tillit til ungdommen, både hjelpe dem og spille på lag med dem når de er utsatt for noe. Men når de bryter loven, må vi fortelle dem at det blir sanksjoner, fortalte enhetsleder i Oslo politidistrikt øst, John Roger Lund, i et intervju med NRK.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.