Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

SV i Oslo vil gjerne samarbeide med Arbeiderpartiet. Men de stiller klare krav.

Siden det handler om lokalvalg, er det ulike saker som prioriteres ulike steder i landet. I Oslo har SV samlet seg om fire hovedkrav: Gratis aktivitetsskole (AKS/SFO) 1.-4. trinn, hyppigere kollektivavganger, ny sosial boligpolitikk og profittfri velferd.

– Ingen kan ta SV for gitt. Det er gjennomslag for dette eller ikke som vil avgjøre hvordan vi vil samarbeide, sier SV-lederen Audun Lysbakken til Aftenposten. Nestleder Torgeir Fylkenes kaller kravene for «tickets to ride».

annonse

Graden av gjennomslag vil avgjøre om SV går inn i formelle samarbeid eller ikke. I Nordkapp stiller SV ultimatum om avprivatisering av Nordkapplatået, mens SV i Troms og Finnmark vil legge frem en egen kontrakt med velgerne.

Les også: Lysbakken: – Vi må slutte å lete etter ny olje og gass, klimakrisen er en nasjonal nødssituasjon

Kan gå ut av byrådet

Leder Sunniva Holmås Eidsvoll i Oslo SV sier til Aftenposten at det viktigste med kravene er å vise velgerne hva partiet vil med byrådsmakten. Hun sier at SV kan trekke seg fra byrådet hvis partiet ikke får gjennomslag:

– Vi går ikke inn i forhandlingene med ultimative krav, samtidig har vi selvsagt en smertegrense som disse hovedkravene sier en del om. SV er blitt større siden forrige valg, og da vil vi ha mer gjennomslag. Det viktigste for oss er ikke å sitte i byråd, men å få endringer som er nødvendige for byen.

Lysbakken understreker også at politikken er viktigere enn posisjonene:

annonse

– Når vi søker posisjon, gjør vi det ikke for posisjonens skyld. Der vi styrer, skal det skje store forandringer for folk (…) Hvis politikken ikke blir god nok, går vi i opposisjon. SV skal være i opposisjon til dårlig politikk. Sånn må det være.

Til NTB sier Lysbakken at SV skal tvinge Ap mot venstre:

– I Bergen og Trondheim har Ap valgt å samarbeide med sentrum, istedenfor til venstre. Vi vil bruke vår vekst til å tvinge Ap til å samarbeide mot venstre, slik vi har gjort i Oslo (…) Vi skal sette en stopper for vassen sentrumspolitikk der det er mulig, fremholder han.

Med 8,8 prosent på en fersk meningsmåling fikk SV sin høyeste oppslutning siden april 2010. Samtidig har partiet satt rekord i antall medlemmer med 16 000 personer innmeldt.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.