Matteo Salvini. 15. iuli 2019. (Foto: Andreas SOLARO / AFP)
annonse
annonse

Italias innenriksminister og de facto leder, Matteo Salvini, vil utstede nyvalg hvor han ligger an til å få storeslem – som den ubestridte lederen for en stabil flertallsregjering.

De interne konfliktene med koalisjonspartneren – venstrepopulistiske Femstjernebevegelsen – har tilsynelatende blitt for mange for innenriksminister Matteo Salvini og hans regjeringsparti – høyrepopulistiske Ligaen. Med en popularitet som har skutt gjennom taket, ser Salvini nå sitt snitt til å kapitalisere politisk på konflikten – ved å gå ut av regjering og utstede tidlig valg i Italia.

Det er fortsatt noen mindre institusjonelle hindringer i den italienske grunnloven som må overkommes før et nyvalg eventuelt kan finne sted, men de fleste Italia-observatører mener allikevel at nyvalg nå er det mest sannsynlige scenarioet for Roma. Salvini vil bli den store vinneren at et slikt valg, så tidspunktet for avgjørelsen er neppe tilfeldig.

annonse

Ifølge de siste meningsmålingene blir Salvini og Ligaen stadig mer populær blant italienerne. Partiet har sett en jevn vekst i løpet av det siste året, og kan nå vise til en historisk høy oppslutning på hele 38 % nasjonalt – opp fra 17,5 % i valget i 2018. På samme tid har populariteten til koalisjonspartneren – Femstjernebevegelsen – sunket gjennom gulvet til 17,5 % – ned fra 32,5 % i 2018.

Les også: Europas Vox Populi kommer ikke til å la seg kue av godhetstyranniet

To potensielle koalisjonspartnere for Ligaen på høyresiden – Brødre av Italia og Forza Italia – får også solid oppslutning med rundt 7 % hver i siste meningsmålinger. Hvis Salvini spiller kortene sine riktig i tiden fremover, ligger alt til rette for at han kan bli Italias mektigste statsleder på flere tiår – som den ubestridte lederen for en ny, sterk italiensk høyreorientert flertallsregjering.

annonse

Ikke bare vil den sterke støtten blant folket nasjonalt gi den karismatiske politikeren mye politisk kapital og handlingsrom til å gjennomføre sårt trengte reformer nasjonalt i Italia. Men Salvinis lederskap i europeisk storpolitikk – som nasjonalkonservatismens ansikt utad – vil også få fornyet styrke og økt legitimitet.

Italia – økonomiske reformer

Holder de siste meningsmålingene seg, vil Salvini i prinsippet stå fritt til å velge og vrake mellom to potensielle junior-regjeringspartnere i tilfelle nyvalg. Avhengig av de endelige resultatene, vil Salvini ha muligheten til å gå i en flertallsregjering med én av partiene – eventuelt med begge hvis nødvendig.

Fra en sterk politisk posisjon, vil Ligaen kunne forhandle seg frem til en felles høyreorientert regjeringsplattform med stor grad av politisk konvergens mellom koalisjonspartnerne – som allikevel vil være dominert av Salvini og hans støttespillere. En potensiell statsminister Salvini vil da i stor grad være i stand til å diktere hvordan italiensk politikk kommer til å se ut i mange år fremover.

Les også: Ekspert om Salvini: – Faktum er at store deler av Italias befolkning er veldig fornøyd med det han har gjort så langt

I Italia er de politiske utfordringene mange, men få er like prekære som landets skadeskutte økonomi og vaklende statsfinanser. Italia har vært i en kronisk økonomisk krisetilstand siden finanskrisen og den påfølgende eurokrisen begynte å slå over landet i 2008. De strukturelle økonomiske problemene er dype, og landet har i prinsippet nettopp lagt to tapte økonomiske tiår bak seg. I 2019 er Italias BNP ca. på samme nivå som det var i 1999. Italia har nå akkumulert en statsgjeld på hele 131 % av BNP – den fjerde høyeste i verden.

annonse

Som første statsleder over en stabil italiensk majoritetsregjering siden finanskrisen, vil Salvini faktisk være godt posisjonert til å tvinge igjennom nødvendige høyreorienterte økonomiske reformer i Italia. Slike reformer har generelt vært svært upopulære blant italienere, og har blitt forsøkt iverksatt flere ganger tidligere, men alltid blitt stoppet av svake politikere som ikke tåler å stå løpet ut.

Hvis noen faktisk skal kunne klare å ta tak i Italias økonomiske problemer, så må det være en fremtidig nyvalgt statsminister Salvini som leder av en ny italiensk stabil høyreorientert flertallsregjering – med mye politisk kapital og godvilje i kofferten.

Europa – nytt nasjonalkonservativt driv

I Europa kommer Salvini til å kjempe en annen kamp. Som de facto leder for nasjonalkonservative krefter over hele kontinentet, vil en forsterket Salvini nasjonalt i Italia gjøre ham modigere og dristigere i europeisk storpolitikk. Han vil være spesielt offensiv i kampen mot innvandringsliberalisme og euroføderalisme.

Mens innvandringsliberale og eurofile krefter har opplevd en nedadgående trend i oppslutning over en lengre periode over hele Europa, kommer Salvinis potensielle brakvalg til å sementere posisjonen til Europas innvandringskritiske og euroskeptiske krefter over hele kontinentet. Det har potensialet til å bli en game changer i europeisk storpolitikk, som ikke bare vil kunne forandre den politiske dynamikken i Brüssel, men også i nasjonale hovedsteder.

Les også: Dreiningen mot høyre i Europa har så vidt begynt

Salvinis kompromissløse linje ovenfor masseinnvandring over Middelhavet er åpenbart en valgvinner blant italienske og europeiske velgere. Nasjonale regjeringer og opposisjonspolitikere over hele kontinentet har derfor ikke noe annet valg enn å ta dette faktum innover seg, hvis de ønsker å ha en fremtid i politikken.

Politiske partier og bevegelser som nekter å ta inn over seg disse enkle politiske analysene, og som insisterer på å videreføre dagens dominerende liberale europeiske innvandringspolitiske paradigme, kommer sakte men sikkert til å foreta et langt og smertefullt politisk selvmord.

Salvinis reise mot toppen er nok et testament til at europeisk populisme ikke «kun er en blest i vinden» som en samstemt europeisk liberal presse triumferende mente i 2017, da Macron vant mot Le Pen i presidentvalget i Frankrike. Nå, litt mer enn to år senere, er det klarere enn noen sinne at populisme og euroskeptisme har blitt permanente deler av det europeiske politiske landskapet, og kommer til å forbli det i all overskuelig fremtid.

Les også: Valget i Europaparlamentet og Steve Bannon: De nasjonalkonservatives politiske gjennombrudd?

Det er bare å se på Brexit i Storbritannia; fremveksten av De gule vestene og Le Pens stadig økende oppslutning i Frankrike; utviklingen til Alternativ für Deutschland i Tyskand; Sverigedemokratarnas nyvunnet popularitet i Sverige; VOX’ gjennombrudd i Spania; fremgangen til Forum voor Democratie i Nederland – for å nevne noen få eksempler.

Når Salvini sannsynligvis kommer til å gjøre et brakvalg og nærmest oppnå full kontroll over en av EUs viktigste medlemsstater, kommer disse kreftene til å få mer vind i seilene i tiden fremover.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon