Matteo Salvini. Foto: REUTERS/Remo Casilli
annonse
annonse

Italias nye stjerneskudd, den karismatiske Matteo Salvini, seiler opp til å bli den naturlige lederen for Europas svært fragmenterte nasjonalkonservative krefter.

Italias populære innenriksminister, visestatsminister og leder for høyrepartiet Ligaen, har hatt en eventyrlig reise siden han trådte inn i regjering for rundt ett år siden. Siden den gang, har hans popularitet skutt til vers, ikke bare i Italia, men også i resten av Europa. Salvinis reise mot toppen har vært imot alle odds.

Med sin konfronterende retorikk, har Salvini skaffet seg mektige motstandere innad i Europa – spesielt i byråkratimaskineriet i Brüssel og blant kontinentets globalistiske og euroføderale krefter. Europas liberale presse og politiske motstandere har ikke nølt med å komme med lite smigrende merkelapper. Anklagelser om fascisme og rasisme har sittet løst – grunnet hans strenge innvandringspolitiske linje.

annonse

På tross av all kritikken, fortsetter Salvinis popularitet å skyte til værs over hele kontinentet. Han ligger nå an til å bli den naturlige lederen for den nasjonalkonservative bølgen som nå slår over Europa. Han har blitt utpekt som frontfiguren til den nye nasjonalkonservative felleslisten som Europas høyreorienterte partier nå forsøker å sette opp, før valget for Europaparlamentet i mai.

Så hvordan kom han hit og hvordan blir veien fremover? Resett har konsultert et bredt utvalg av kilder, samt intervjuet en italiensk kunstner basert i Roma, for å få noen betraktninger.

En lokal yndling

I Italia har Salvini blitt en sann politisk stjerne etter at partiet hans – Ligaen – trådte inn i regjering. Siden den gang, har Salvini nesten doblet oppslutningen på nasjonalt plan – fra 17 % i valget i 2018, til over 30 % på dagens meningsmålinger. Hans hovedstøttespillere blir omtalt først og fremst som taperne av økonomisk globalisering.

annonse
Matteo Salvini og hans tilhengere under et politisk rally i Milano, Italia 24. februar 2018. REUTERS / Tony Gentile

Salvini blir omtalt som en folkelig politiker som store deler av den italienske befolkningen kan identifisere seg med. Han holder taler på upretensiøst språk som resonnerer med folket. Han er svært aktiv på sosiale medier hvor han ofte engasjerer i toveiskommunikasjon med sine følgere og støttespillere. Han har nå 3,5 millioner følgere på Facebook – et tall som vokser radig raskt.

Les også: Italias politikk virker: Migrasjonsstrømmene fra Libya synker voldsomt

Gabriele Adinolfi, en ekspert på italiensk politikk, forklarer Salvinis raskt økende popularitet først og fremst med at han har holdt sine valgløfter – spesielt når det kommer til innvandring. Salvinis kontroversielle tiltak for å strupe innvandringen til Italia har utvilsomt hatt ønsket effekt. Antall migranter som ankommer italiensk territorium har stupt gjennom gulvet siden han trådte inn som innenriksminister – til italienernes store glede.

– Faktum er at store deler av Italias befolkning er veldig fornøyd med hva han har gjort så langt, sier Adinolfi om den karismatiske lederen.

Kampen mot den dype staten

annonse

Ifølge Adinolfi har Salvinis konfronterende retorikk mot det italienske etablissementet og den strenge innvandringspolitiske linje gitt ham mange mektige fiender internt i Italia. Den italienske «dype staten» har derfor tatt opp kampen med den karismatiske lederen. Italias president, deler av rettsvesenet og mye av Italias liberale presse har gått til harde angrep på Salvini for å nøytralisere ham – enn så lenge uten hell.

Les også: Valget i Italia: Revolusjonære krefter banker på maktens dører i Roma

Gabriele Adinolfi. 4. april, 2019. Skjermdump fra video.

Hans politiske motstandere har således gjort alt i sin makt for å diskreditere ham. Lite smigrende merkelapper som rasist, fascist og til og med morder blir ofte slengt hans vei – grunnet hans strenge innvandringspolitiske linje. Men enn så lenge har denne taktikken ikke bare feilet voldsomt, men også virket mot sin hensikt. Adinolfi forklarer at slikt prat ikke bare preller av Salvini, men at faktisk han vokser faktisk på det.

– Jo mer motstandere gir ham merkelappen fascist, jo mer elsker han å provosere dem, forklarer Adinolfi.

En alternativ europeer

Siden han ble Italias innenriksminister og visestatsminister 1. juni 2018, har det vært mange spekulasjoner om hva Salvini faktisk ønsker i det europeiske samarbeidet. Før han tok embetene, hadde han for eksempel kommet med flere uttalelser som var direkte fiendtlige til EU og Euroen spesielt, men siden den gang har han moderert seg kraftig.

Les også: Europas Vox Populi kommer ikke til å la seg kue av godhetstyranniet

Han har nå gått offentlig ut og sagt at han både ønsker å forbli i EU og beholde Euroen som Italias myntenhet, men også at hele det europeiske systemet må reformeres kraftig i tiden fremover for å overleve.

annonse
Euroføderalistene: Frankrikes president Emmanuel Macron og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Paris tirsdag 26. mars 2019. (AP Photo / Francois Mori)

Salvini kan således beskrives som en politiker som er anti-Brüssel og anti-føderalistisk, men ikke anti-europeisk. Hans svorne fiender er derfor euroføderalistene i Brüssel og globalistiske europeiske statsledere – best illustrert gjennom EU-kommisjonær Jean-Claude Juncker og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Salvini mener at EU-samarbeidet for øyeblikket ikke går bra, og at grep må tas for å snu om på negative økonomiske og sosiale trender. Hans løsning sikter på å ta tilbake mye av beslutningsprosessene som Brüssel har tatt over og gi mer makt tilbake til nasjonalstatene. Salvini mener at dette målet bare kan oppnås ved at populistene og de nasjonalkonservative vinner over globalistene og euroføderalistene i de kommende europeiske valgene.

En naturlig europeisk leder

Siden Salvini ble en del av regjeringen i Italia, har han ikke ligget på latsiden i sin higen etter å reformere EU og europeisk storpolitikk. I koordinasjon med Steve Bannons tenketank «Bevegelsen», har han brukt tiden sin på å smi nye allianser og styrke båndene mellom konservative og populistiske partier og krefter over hele Europa. Målet er å opprette en felles europeisk nasjonalkonservativ front mot kontinentets euroføderale og globalistiske krefter.

Les også: Valget i Europaparlamentet og Steve Bannon: De nasjonalkonservatives politiske gjennombrudd?

Gitt hans opplagte popularitet blant folk flest og konfronterende linje mot dagens politiske status quo i Europa, tok det ikke lang tid før Salvini fikk en slags legendestatus blant kontinentets nasjonalkonservative krefter. Ungarns utskjelte statsminister, Victor Orbán, har for eksempel omtalt Salvini som «sin helt». Den karismatiske italienske politikeren fremstår nå derfor som en naturlig lederskikkelse for Europas raskt voksende nasjonalkonservative bevegelse i tiden fremover.

De asjonalkonservative: Matteo Salvini og Viktor Orbán på en presse-konferanse i Milano, tirsdag 28. august 2018. (AP Photo / Luca Bruno)

I denne sammenhengen, kommer Salvini til å være vert for en gruppe på rundt 20 populistiske og konservative europeiske partier som skal møtes på en konferanse i Milano i neste uke, for å diskutere et potensielt samarbeid i europeisk politikk. Med slagordet «Mot et Europa bygget på fornuft», ønsker man å samle den nå svært fragmenterte europeiske høyresiden i en felles blokk i det kommende europeiske valget.

I dag er Europas nasjonalkonservative krefter i all hovedsak spredt over tre forskjellige grupperinger i Europaparlamentet: Europe of Nations and Freedom (ENF), European Conservatives and Reformists (ECR), og Europe for Direct Democracy (EFDD). Målet er å få kvernet ut en felles avtale for å opprette en felles nasjonalkonservativ front i det kommende Europavalget i mai med Salvini som lederen og grupperingens ansikt utad.

Les også: Analytiker: – EU er i en «revolusjonær situasjon»

Så kan Salvini utgjøre en forskjell i Europa? Er det mulig å tvinge de globalistiske og euroføderale kreftene i Brüssel – best representert gjennom Frankrikes stadig mer upopulære president Emmanuel Macron – til å snu den politiske kursen? En av Storbritannias mest kjente nasjonalkonservative kommentatorer, Dougals Murray, tror det:

– Hvis Macron representerer de siste åndedragene av den politiske status quo i Europa, kan Salvinis politikk bli en mal for hva som kommer til å være fremover, skriver han.

En Berlusconi-velgers betraktninger

I sammenheng med 1-årsjubeleet til den italienske regjeringen har Resett også intervjuet den Roma-baserte italienske kunstneren Dona Flor (dette er et alias ettersom det fortsatt kan føre til karrieremessige utfordringer å uttale seg positivt om Salvini i Italia, spesielt som kunstner), om hva hun synes om den karismatiske italienske lederen så langt. 

– Stemte du under valget i Italia?

– Ja, jeg stemte. Jeg syntes personlig at Salvini var for langt til høyre, så jeg stemte på Berlusconi.

– Det er nå mer enn 30 % av italienerne som støtter Salvini. Hvorfor tror du det er slik?

– Salvini er så populær fordi han klarer å engasjere både sentrum og høyrefløy i italiensk politikk ved å gi middelklassen nytt håp. Han snakker mye om økt sosial sikkerhet, familieverdier og nasjonal uavhengighet. Dette er saker som resonnerer med mange italienere.

– Hva liker du best med Salvini?

– De fleste italienske politikere lover mye, men bare prater og leverer intet. Salvini derimot, holder det han lover og leverer veldig raskt. Det liker italienerne veldig godt, inkludert meg.

– Kunne du tenkt deg å stemme på Salvini ved neste valg?

– Det som ikke får meg til å stemme på Ligaen er at de ikke har noen god kulturpolitikk. For at jeg skal stemme på dem, trenger de å komme med en politikk som er attraktiv for sånne folk som meg. Men Italia har så mange økonomiske og sosiale problemer som må løses først. Håper derimot at Ligaen vil føre en mer attraktiv kulturpolitikk en dag. Da vil jeg vurdere å stemme på dem.

Les også: Valget i Brasil – en hard sving til høyre

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon