Politiets bomberobot står på trappen utenfor i al-Noor Islamic Centre moskéen i Bærum. Politiet har pågrepet en gjerningsmann etter en skyteepisode. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

En ung, hvit mann er pågrepet for skytingen i en moské i Bærum. Motivet er ikke avklart, men dette kan dreie seg om et høyreekstremt angrep. 

Vi kan aldri akseptere fiendebilder og bruk av kollektiv skyld.  Mange muslimer er gode mennesker som ønsker å leve i fred. De er ikke dine fiender. Vi som er islamkritiske må alltid presisere at vår misnøye dreier seg om ideer og praksis, ikke om muslimers menneskeverd. Våre liberale grunnverdier, som sammen med nasjonalstaten har bygget vårt samfunn, sier oss at vi skal se enkeltmennesket. Å elske vår neste er en del av vår humanistiske og kristne kulturarv. 

Ingen som ikke ser enkeltpersoners menneskeverd, og som møter folk ute i dette landet som fiender, bør ha vår støtte. Jeg fordømmer på det sterkeste alle angrep på muslimer i Norge, all trakassering, og alle former for forskjellsbehandling. Å stemple en hel gruppe som «uintegrerbare» er ekstremt uklokt, og tar oss inn i et helt annet spor enn legitim islam- og innvandringskritikk. Det er et spor vi ikke kan være med på. 

annonse

Les også: Angrep mot muslimer er forkastelig, og må spesielt fordømmes av islamkritikere

Ord og handling

Flere ting kan være sant på en gang. Holdninger er viktige. Ordene våre bør vi velge med omhu. Det er langt mellom ord og handling, men våre ord skaper holdninger, og vi må derfor markere uhyre viktige grenser

annonse

Nå må vi slå ring om de som lever i vårt land. Alle har rett til trygghet og frihet på norsk jord. Vi må ha en åpen debatt, der folk opplever at de kommer til med sine saklige bekymringer, og blir hørt. Sånn kan vi bekjempe radikalisering. Men så er det viktig å mane til ro.

Mine tanker går til alle som rammes, alle de traumatiserte, alle de pårørende, alle som har fått sine liv opprevet av terror og voldelig ekstremisme.

I kveld er det ikke rom for stort mer. Dette skjer ikke i vårt navn, med vår velsignelse. Vi står sammen mot voldelig ekstremisme. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon