Dr. Robert Epstein mener Donald Trump har tapt valget 2020 på forhånd, hvis man ikke får kontroll over Big Tech. Skjermdump video
annonse
annonse

Hvis Big Tech får gjøre som de vil, er resultatet av presidentvalget i 2020 allerede gitt.

Dr. Robert Epstein er en kjent amerikansk psykolog og forfatter som lenge har vært en kriitiker av Google. Nå advarer han mot at søkemotorenes innprogrammerte politiske vekting kan gjøre reelle demokratiske valg umulig.

SEME

annonse

Det handler om fenomenet SEME: Search Engine Manipulation Effect. Dette er verktøyet Google og andre bruker for å fremme riktige politiske holdninger hos de som søker informasjon om ulike temaer.

Dr. Robert Epstein beskriver seg selv som sentrum-venstre, og var en uttalt støttespiller for Hillary Clinton i 2016. Men han er mer opptatt av landet sitt og demokrati enn av partitilhørighet:

– Jeg tror på demokratiet. Jeg mener at frie og rettferdige valg er langt viktigere enn om jeg personlig støtter et parti eller en kandidat. I 2020 – hvis alle disse bedriftene støtter den samme kandidaten – er det 15 millioner stemmer på spill som kan skyves i en retning uten at folket merker det, uten at de etterlater seg papirspor som myndighetene kan etterforske.

Siden det er åpenbart at Big Tech ikke støtter Donald Trump, betyr dette at Trump og andre republikanere ikke vil ha en reell mulighet til å bli valgt. Resultatet vil være bestemt på forhånd av superrike techmilliardærer som Mark Zuckerberg og Larry Page, gjerne i allianse med mektige politikere med de riktige meningene.

Truer demokratiet

Epstein anser at Google er en trussel mot demokratiet, og mener at Kongressen ved enkle tiltak umiddelbart kan sette en stopper for Googles monopol som tilnærmet enerådende søkemotor på internett.

Han har skrevet flere artikler om trusselen Google (men også Facebook) utgjør. Han er publisert i USA Today, Time Magazine – men også i Daily Caller og russiske Sputnik News. Som han selv sier:

– Jeg mener at trusselen Google utgjør er så enorm at alle bør få vite om det.

Siden de aller fleste massemedier også ønsker at Trump skal tape kampen om å bli president i fire år til, er det tvilsomt om disse samme mediene vil prioritere journalistikk som avslører hvordan Big Tech tar demokratiet som gissel. Målet betyr mer enn hvilke midler man tar i bruk.

annonse

Epstein deler sine anklager opp i tre hovedpunkter:

  1. I 2016 påvirket Googles algoritmer minst 2,6 millioner usikre velgere slik at de valgte å stemme på Hillary Clinton. Google oppnådde dette ved å sørge for at søkeresultater hele tiden ga positiv informasjon om Clinton, mens negativ informasjon ble skjøvet i bakgrunnen (SEME)
  2. «Go vote» manipulering på selve valgdagen. En oppfordring om å bruke sin stemmerett på selve valgdagen, men som kun sendes til velgere som vurderer å stemme på Demokratene, kan skaffe opp mot 800 000 ekstra stemmer til den kandidaten Big Tech foretrekker. Ifølge Epstein ble ikke dette brukt under valget i 2016, siden alle var så sikre på Clinton-seier. Men 2020 blir trolig en annen historie
  3. Massiv påvirkning av politiske holdninger i befolkningen ved å benytte søkealgoritmer som fremmer eiernes politiske overbevisning på bekostning av andre meninger. Dette kan i mindre eller større grad ha påvirket over 70 millioner velgere

Et av de største problemene med denne formen for manipulering er ifølge Epstein at det er en «usynlig, sublim og svært effektiv» måte å manipulere demokratiet på. Det etterlater seg ingen håndfaste spor som kan brukes i en rettssak. Epstein har aldri sett noe i nærheten så mektig i sine 40 års arbeid på feltet adferdspsykologi.

Flere bruksområder

Også andre svært politiske felter vil kunne påvirkes: Lover og praksis om migrasjon er et svært aktuelt tema. Men også diskusjonen rundt offentlig kontra privat helsevesen, våpenlover og fordelingspolitikk kan påvirkes.

I Europa kan samme virkemiddel brukes for å redusere motstanden mot den stadig sterkere integrering av EU på bekostning av nasjonal selvbestemmelse. Som vi vet har Zuckerberg og Angela Merkel allerede innledet et samarbeid. Her til lands har massemedias adoptivbarn faktisk.no innledet et samarbeid med Facebook for å luke bort «mistenkelig» innhold.

Under en kongresshøring nylig sa Epstein at SEME og annen manipulering fra Big Tech skaffet et sted mellom 2,6 og 10,4 millioner ekstra stemmer til Hillary Clinton under presidentvalget i 2016.

– De (Big Tech) kontrollerer disse (SEME etc) og ingen kan motvirke dette. Dette er ikke fri konkurranse, dette er verktøy som Big Tech disponerer eksklusivt.

Resett har tidligere skrevet om hvordan Big Tech har klare politiske preferanser, så det handler åpenbart om et virkemiddel som skal brukes for å forhindre at Donald Trump blir gjenvalgt. Men i et bredere perspektiv kan dette virkemiddelet brukes overalt hvor Big Tech finner en felles plattform med politikere og andre aktører i saker som er omstridte blant befolkningen.

Noen aktuelle stridstemaer kan være immigrasjon, nasjonal selvbestemmelse kontra sterkere integrering av EUs medlemsland, klimatiltak og sosiale spørsmål som feminisme, identitetsspørsmål og abort. Men også helt personlige ting, som hvor mye du trener, hva du spiser etc. kan påvirkes ved elektronisk overvåkning. Og vi som forbrukere ikke bare aksepterer denne formen for overvåkning, vi betaler faktisk for retten til å overvåkes.

Les også: Google-topp innrømmer foran skjult kamera: Skal forhindre at Trump vinner igjen

Big Tech kan stanses

Donald Trump har flere ganger kritisert Google for å manipulere søkeresultater om ham, og er kritisk til den makten IT-gigantene innehar. Elisabeth Warren (D) har også foreslått å splitte opp Google,  Amazon og Facebook i mange mindre selskaper, så det er en reell bekymring for demokratiet på begge sider av det politiske vannskillet.

Dr. Epstein mener altså å ha oppskriften på hvordan man stanser Big Tech, noe som han ser som avgjørende for å bevare en fremtid for et reellt demokrati. Han anslår at et Big Tech som samler seg om én kandidat er i stand til å flytte opp mot 15 millioner stemmer over til sin foretrukne kandidat.

Det viktigste tiltaket er å gjøre algoritmene og databasen (index) som driver søkemotorene åpne og kjente for alle, et offentlig gode som alle kan ha glede av. Epstein avviser at dette vil være tyveri, siden Google og andre rent faktisk ikke har skapt noe av innholdet på databasen selv, men kopiert og stjålet uhemmet fra andre.

Ved at all denne informasjonen gjøres til et offentlig gode mener Epstein at det vil åpne seg mange muligheter for nye søkemotorer som kan skreddersy sitt tilbud ut fra personlige preferanser hos brukere.

Da kan den enkelte bruker velge søkemotor som enten er nøytrale, eller som bygger oppunder allerede eksisterende politiske overbevisninger. Uansett vil den enkelte bruker ha et valg, og man kan endre valg underveis, mens man nå er prisgitt Google og deres politiske partiskhet.

Google er eiet av morselskapet Alphabet, som var Hillary Clintons største økonomiske støttespiller under valget 2016. Per dags dato kontrollerer Google 92 % av alle søk på internett. Nærmeste konkurrent er Microsofts Bing, med usle 2,5 %.

Her kan du se Dr. Robert Epstein vitne for Kongressen i juli:

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon