Politi utenfor boligen til den drepte lørdag kveld. Foto: Resett.
annonse
annonse

Politiet sier i dag at de etterforsker lørdagens skyting som en terrorhendelse.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sier fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold ifølge NRK.

Kun rask inngripen fra folk i moskeen forhindret at noen ble drept.

annonse

Politiet ønsket på pressekonferansen ikke å gå ut med ytterligere opplysninger om den drepte i boligen utover at den siktede og den drepte «kjente hverandre godt». De har tidligere sagt at det var en nær familierelasjon.

Les også: Hvem er moskéskytteren Philip Manshaus (21)?

Traumer og familietragedie – og rasisme

annonse

VG skriver imidlertid at det er siktedes «egen lillesøster (17)» som er drept. Etter det Resett kjenner til er det snakk om hans fars samboers datter, som var adoptert fra Øst-Asia. De bodde i samme hus.

Forbindelsen til den siktede i kombinasjon med den dreptes etniske bakgrunn styrker teorien om at siktede hadde utviklet fremmedfiendtlige og rasistiske holdninger.

Men det forteller også om en sannsynlig kompleks psykologisk prosess som har utviklet seg siden barndommen. Siktedes mor begikk selvmord da han var svært ung. Det virker plausibelt å undersøke om tapet av egen mor og den nye situasjonen med en stemor og hennes adopterte datter kan ha en forbindelser til de fremmedfiendtlige og rasistiske holdningene og derved til drapet som skjedde på halvsøsteren på lørdag og terroraksjonen mot moskeen litt senere.

Det er bare gjerningspersonen som er ansvarlig for handlingene. Men uten å forstå, kan man heller ikke forebygge eller evaluere adekvate tiltak mot ekstremisme og radikalisering. Det gjelder også om gjerningsmannen ikke var etnisk norsk.

Resett går ut med disse opplysningene nå fordi de er av relevans for å vurdere hvilken sikkerhetsrisiko som nå eksisterer mot moskeer og muslimer i Norge og hvorvidt denne terroraksjonen er indikativ på en generell forhøyet radikalisering blant etniske nordmenn eller ikke. Informasjonen så langt tyder på at den siktede er et temmelig unikt tilfelle knyttet til oppvekst og psykiatri.

– Vi ønsker også at siktede skal bli vurdert av sakkyndige, og vi avventer utfallet av dette. Det vil bli gjort etter fengslingen, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på pressekonferansen kl. 12 på søndag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon