Skjermbilde.
annonse
annonse

Islamsk Råd Norge har allerede vært ute og krevd handling fra myndighetene etter moskéskytingen lørdag. Men mange faktorer rundt gjerningsmannen hører også med.

– Terrorangrepet i Bærum er et resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge, uten at norske myndigheter har tatt denne utviklingen på alvor. Høyreekstreme og hatefulle holdninger har blitt en hverdagskost for norske muslimer, skriver Islamsk Råd i en pressemelding.

Og på sosiale medier er det som forventet en del mennesker som raser mot blant annet Resett. Angivelig skulle vår kritiske dekning av islam bidra til radikalisering.

annonse

Men også et nært familiemedlem er drept, og det er tilstrekkelig opplysninger tilgjengelig om gjerningsmannen til at man allerede nå kan si at det i hans oppvekst vil kunne være mye som har skilt seg ut fra en normalsituasjon. Disse faktorene er også av betydning for å vurdere handlingenes politiske dimensjon og motiver.

Moren tok sitt eget liv da gutten var bare få år gammel. Et par år senere tok også mormoren livet sitt. Etter det Resett er kjent med, var det også en noe mer «fysisk» oppdragelse som ble de tre barna til del deretter. Han er vokst opp i et villastrøk i østre deler av Bærum, under god familieøkonomi. Men ting peker likevel i retning av et noe dysfunksjonelt oppvekstmiljø og kanskje også psykologiske predisposisjoner.

Les også: Ikke i vårt navn

annonse

Den siktede Philip Manshaus la ut en samling bilder av seg selv på et nettforum dagen før ugjerningene. Disse viser ham selv i ulike faser av livet fra han er to-tre år gammel og like til det siste. Kun på et par av bildene er det andre personer med. Bildene viser ingen åpenbar politisk eller ideologisk symbolikk. Kanskje ble disse bildene lagt ut fordi det var nettopp disse han ønsket at mediene skulle vise av ham i det han regnet med ville være stor oppmerksomhet rundt sin person.

Hentet fra nettforum
Hentet fra nettforum
Hentet fra nettforum
Hentet fra nettforum

Selvmordsønske?

I en post på et nettforum er par timer før moskéangrepet referer han til at «Valhall venter.» Valhall var det norrøne dødsriket. Det er slik sett grunnlag for å spørre om 21-åringen hadde planlagt lørdagen som et selvmordsangrep.

Og at man «kler» selvmord i en tilsynelatende ideologisk motivert terroraksjon, er ikke ukjent. Det samme hevdes i etterretningsmiljøer i Afghanistan, hvor unge menn med selvmordstanker selger seg til høystbydende. Pengene går til familien for «tjenesten» ved å sprenge seg for en sak.

21-åringen la ut direkte og rosende henvisning til moskéskytteren Brenton Tarrant. Han ønsket den assosiasjonen. Det kan selvfølgelig være en indikasjon på et reelt muslimhat, men det kan også være et ønske om «berømmelse». Han brukte et nettforum kjent for nokså ville konspirasjonsteorier. Og her snakker vi om et engelskspråklig forum.

Så langt har politiet bare gjennomført et kort avhør. De er sparsomme med øvrige opplysninger og egne vurderinger.

Forståelig frykt

Det er forståelig at muslimer i Norge er bekymret etter hendelsen på lørdag, og det er nok også en riktig vurdering av politiet å høyne beredskapen. Så langt tyder det ikke på at Philip Manshaus hadde noen andre med seg i ugjerningene, men det er alltid en fare for smitteeffekt.

annonse

Og selv om 21-åringen muligens ikke var så radikalisert som han ønsket å gi inntrykk av, betyr ikke det at hat mot muslimer ikke er en reell sikkerhetsrisiko. Det ser uansett ut som Manshaus ønsket å bli kjent som en antiislamsk terrorist, og det er i seg selv en indikasjon på er reelt problem i samfunnet vårt idag.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon