Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Marianne Hagen (H) er statssekretær i Utenriksdepartementet og bosatt sentralt i Oslo. Hun går gjerne til jobben. Det er imidlertid ikke helt uproblematisk.

– Det er ingen konflikt mellom meg som fotgjenger og bilister. Jeg er på fortauet. De er i veibanen. Dette går fint, skriver statssekretæren i et innlegg i Aftenposten. 

– Det er alle andre på hjul som representerer utfordringen, enten de kommer på rullebrett, sparkesykkel eller sykkel. De kommer nemlig i alle retninger, i høy fart, over alt. I veibanen, på høyre og venstre side av bussen, mot rødt lys og enveiskjøringer, i sykkelfelt, i gangfelt og ikke minst på fortau, både på høyre og venstre side av veien, i begge kjøreretninger og på høyre og venstre side av samme fortau.

Les også: Syklet i kollektivfelt og fikk 7.000 i bot, nekter å betale

Påkjørt av syklist

For fem uker siden ble Hagen påkjørt av en syklist i Oslo sentrum, og brakk armen sin. Hun presiserer at hun «vil ha en levende by med plass til både biler, busser, trikker, fotgjengere og syklister», men stiller seg kritisk til trafikk-kaoset og manglende oppfølging av regler.

– For å beskytte min brukne arm går jeg nå helt inntil husvegger på høyre side, der de finnes. Ellers blir jeg sneiet bakfra fra begge sider. Jeg føler meg ikke trygg, skriver Hagen. 

– De på tohjulingene er individualister og opportunister. De gjør de valgene som passer best for dem akkurat der og da. Dette gjør dem uforutsigbare for alle andre trafikanter. Det er derfor enda viktigere at felt, skilting og regler er tydelige og lette å lese for alle.