Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
annonse
Medelever reagerte på terror- og drapssiktede Philip Manshaus holdninger da han gikk på Fosen folkehøgskole i Trøndelag. Skoleledelsen varslet ikke politiet.
annonse

Ifølge TV 2 gikk 21-åringen på folkehøgskolen fra august i fjor til mai i år, og flere elever skal ha ment at han forandre seg mye i løpet av skoleåret. Noen av dem skal ha blitt sjokkert over mannens holdninger.

Til VG , som først omtalte saken, forteller en kvinne som gikk på folkehøgskolen, at Manshaus begynte å uttrykke innvandrings- og kvinnefiendtlige holdninger i diskusjoner med medelever, samt at han vurderte å melde seg inn i en nynazistisk organisasjon.

Overfor TV 2 bekrefter Dorthe Birch, daglig leder ved Informasjonskontoret for Folkehøgskolen, at det kom flere bekymringsmeldinger til skolen. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på innholdet.

annonse

– Det kom noen tilbakemeldinger om eleven underveis, men det kommer mange tilbakemeldinger på elever i løpet av et år. Når man bor på en folkehøgskole, er det mange samtaler både elevene seg imellom, og med lærere, sier hun.

Skoleledelsen oppfattet ifølge Birch ikke at bekymringsmeldingene var av en slik karakter at skolen tok kontakt med politiet eller andre utenforstående.

Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter at de for et år siden fikk et tips om Philip Manshaus, som er siktet for moskéangrepet i Bærum.

– Det var et samarbeid mellom politiet og PST, uten å finne noe grunnlag for å gå videre med dette tipset for å finne ut om det var grunnlag for nærmere oppfølging, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse mandag.

annonse

– Dette var et vagt tips, og det pekte ikke i retning av forestående terrorplanlegging, sa Sjøvold.

Mens PST-sjefen holdt pressekonferanse om PSTs vurdering av terrortrusselen fra høyreekstreme miljøer, ble 21 år gamle Manshaus fremstilt for fengsling etter angrepet mot Al-Noor-moskeen. Han er også siktet for å ha drept stesøsteren sin.

– Krevende å fange opp 

Sjøvold kunne ikke si noe konkret om hvordan tipset om 21-åringen var blitt vurdert og hvilke skritt som eventuelt ble tatt da det kom inn. Han sa også at PST får inn mange tips og fremhevet at det er en utfordring å fange opp personer som kan komme til å begå terrorhandlinger.

– Vi vet at mange med høyreekstreme holdninger deler et voldelig tankegods, men erfaringsmessig er det svært få som går fra ord til handling. Derfor er det krevende å fange opp dem som faktisk har vilje og evne til å gjennomføre et angrep.

PST-sjefen sier arbeidet med moskéangrepet har høyeste prioritet, og at PST jobber tett med instanser i inn- og utland for å samle informasjon. Når det gjaldt konkrete etterforskningsskritt, viste han til Oslo politidistrikt, som leder etterforskningen.

Flere faktorer

Sjøvold pekte på et knippe hovedfaktorer som gjorde at tjenesten i sommer varslet politidistriktene om en negativ utvikling i de høyreekstreme miljøene.

– Det har vært flere høyreekstreme terrorangrep internasjonalt, og vi ser at det utvikler seg en felles propagandaplattform vi ikke tidligere har sett. Vi ser også at det er flere høyreekstreme grupperinger på internett som oppfordrer til bruk av terror, og at det er grupperinger som har sympatisører i Norge som forherliger aksjoner som er gjennomført og oppfordrer til å utføre lignende aksjoner, sa Sjøvold.

Uendret trusselnivå

Trusselnivået har ligget på «moderat» – nivå tre av fem – siden mai, og Sjøvold sa at dette ikke er endret.

annonse

– Det som har skjedd, er at vi har gitt en skarpere begrunnelse for den vurderingen, sa Sjøvold. Han la til at det ikke er noen indikasjoner på at det kan komme flere lignende angrep.

Sjøvold sa også at PST er «dypt berørt» av saken i Bærum.

– Det er snakk om både drap, terrorhandling og frykt og lidelse mange mennesker har opplevd som følge av dette. En sikkerhetstjenestes natur er å søke å avverge flest mulig slike handlinger i den grad det er mulig.

Politiets sikkerhetstjeneste har varslet politidistriktene om en negativ utvikling i de høyreekstreme miljøene over tid, skriver VG.

Kilder opplyser til avisen at meldinger om den negative utviklingen ble formidlet internt tidligere i sommer. Mandag klokken 14 holder PST pressekonferanse i forbindelse med skyteangrepet mot en moské i Bærum i helgen.

Ifølge VG er det ventet at PST-sjef Hans Sverre Sjøvold vil orientere nærmere om trendene og PSTs overordnede vurderinger av terrortrusselen i Norge. Den generelle trusselvurderingen vil trolig ikke bli endret fra dagens nivå – moderat – som er nivå tre av fem.

I den offentlige vurderingen som ble presentert i februar, sa PST at trusselbildet var preget av en stabil og varig utvikling. Ekstreme islamistiske grupper ble regnet som den mest alvorlige terrortrusselen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon