Dette bildet la Bærum-terroristen ut før angrepet. Foto: Skjermdump

– Jeg kjente umiddelbart igjen masken han har på seg, som er kjent fra flere grupper jeg følger med på, sier Lasse Josephsen.

annonse

Josephsen, som skriver bok om Incels, forteller til Human-etisk forbunds nettavis Fri Tanke at Manshaus la ut dette bildet i sosiale medier, før terror-forsøket han nå er siktet for.

– Jeg kjente umiddelbart igjen masken han har på seg, som er kjent fra flere grupper jeg følger med på. I tillegg kommer det faktum at han poster på nettstedet 4chan og bruker uttrykk som «Rahowa» og «14/88», sier forfatter og journalist Lasse Josephsen, som fra før har skrevet en rekke artikler for Fri Tanke om den nye høyreekstremismen.

Les også: Hvem er moskéskytteren Philip Manshaus (21)?

Bestemt kultur

Han sier han kjenner igjen symbolikken.

– Du trenger ikke uniform for å gå inn i en moske og skyte folk. Så dette er noe han har postet for å vise at han knytter seg opp til en bestemt kultur, sier Josephsen, som mener 4chan her fungerer som en erstatning for det enda mer ekstreme 8chan, som nylig ble stengt ned, og som er blitt omtalt som et senter for radikalisering.

Ifølge Josephsen representerer miljøene Manshaus kan ha vært inspirert av en ny type nazisme.

Miljøet særpreges ifølge Fri Tanke av «sterk eklektisme, der man plukker og blander påvirkninger fra en lang rekke steder, og av en dyrking av vold og handling for dens egen skyld og ikke bare som middel», noe Lasse Josephsen ifølge nettavisen beskriver som et nihilistisk innslag.

– Alle i miljøet har omfavnet det de kaller «akselerasjonisme». Det vestlige samfunnet betraktes som så dekadent at det hverken kan eller fortjener å reddes, derfor skal man være med å trappe opp alle konflikter i dette samfunnet for å få sammenbruddet til å skje fortere, så man deretter kan bygge opp noe helt nytt på ruinene, utdyper han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.