Politiet aksjonerer lørdag kveld mot en bolig i Bærum i forbindelse med skytingen mot Al-Noor Islamic Centre tidligere i dag. En person er funnet død i huset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Drapsofferet i Bærum-terroren var faktisk adoptert, men det virker som media og politikere ignorerer dette. 

Jeg er adoptert, og jeg kjenner mange adopterte fra østasiatiske land. Vi er mange som har samme bakgrunn som meg, og som under oppveksten har opplevd alt fra spørsmål om hvor vi «egentlig kommer fra» til ren og skjær rasisme. 

Når jeg svarer at jeg kommer fra et liten plass i utkant-Norge, kommer spørsmålet gjerne: Men hvor er du egentlig fra?

annonse

Selv om det ikke er vondt ment, gir slike små stikk meg en følelse av at jeg aldri kan føle en virkelig tilhørighet i det norske samfunnet. 

Noen sier det rett ut også. 

«Du kan aldri bli etnisk norsk.»

Ikke alle har opplevd dette. Men for mange av oss er dette erfaringer som stikker dypt, er såre og vonde. Jeg kunne aldri tatt på meg bunad på 17. mai. For jeg vet hva noen vil tenke. 

«Hun er ikke norsk nok».

Selv om politikerne nå snakker mest om muslimhat, er dette et reelt problem for mange av oss. En Fafo-undersøkelse viste også nylig at 16 prosent av befolkningen mener at hudfarge er avgjørende for om man er norsk eller ikke. Spør du meg er dette et vel så stort problem som muslimhat. 

Det går likevel bra med meg, jeg har en god og trygg jobb, bolig, et sterkt nettverk og en trygg familie. Det er ikke synd på meg og heller ikke de fleste andre adopterte, selv om mange sitter med liknende erfaringer. 

Men når en 21 år gammel høyreekstremist, inspirert av tanker fra de dypeste avkrokene av internett, dreper sin 17 år gamle stesøster, er det som et stikk i brystet på meg og mange andre adopterte. 

Les også: Terror-siktede Philip Manshaus (21) la ut bilde med maske og uniform med høyreekstrem symbolikk

annonse

Og når mediene og politikerne oppfører seg som det kun er den muslimske minoriteten og ikke vi adopterte som er ofre, så gjør det vondt. 

Jeg vet at jeg ikke er alene om disse følelsene. Statsminister Erna Solberg snakker om muslimhat, noe vi selvfølgelig tar avstand far. 

Men jeg og mange av mine adopterte venner reagerer på at media snakker om islamofobi. Det er ikke det! Det er rasisme! Hun ble drept fordi hun ikke var hvit! Ingen muslimer ble drept. 

Jeg vet selvsagt ikke mer enn andre om motivet til gjerningsmannen, men slik det fremstår så var siktede motivert av generell rasisme og forakt overfor alle som hadde en annen hudfarge enn ham.

Vi forstår nå muslimene veldig godt. Vi forstår hvorfor de reagerer når det skjer noe med andre muslimer. Det går på identitet, slik vi adopterte nå reagerer fordi den drepte var adoptert. En slags kollektiv fellesfølelse. På en annen side er vi sinte fordi media kun snakker om islamofobi, akkurat som om media har glemt at en adoptert ble drept fordi hun hadde feil hudfarge

Mange av oss har det allerede vanskelig fordi vi aldri fullt ut føler oss akseptert, verken i landet der vi ble adoptert, eller i våre opprinnelsesland. 

De siste dagene har denne følelsen blitt alvorlig forsterket. Det virker som om media og politikere er blinde for rasisme, så lenge det ikke rammer muslimer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon