Kongressmedlemmene Ilhan Omar (til høyre) og Rashida Tlaib er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne. Arkivfoto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den amerikanske kongresspolitikeren Rashida Tlaib, som først ble nektet innreise til Israel, avviser et nytt tilbud om å besøke familie på Vestbredden.

Tlaib omtaler betingelsene som Israel har satt for besøket, som undertrykkende og ydmykende.

– Jeg har bestemt meg for at det å besøke bestemoren min under disse undertrykkende betingelsene, går imot alt jeg tror på – å bekjempe rasisme, undertrykkelse og urettferdighet, skriver Tlaib på Twitter.

annonse

I en kunngjøring fra Israels innenriksminister Aryeh Deri fredag står det at Tlaib, som har palestinske foreldre, skal kunne foreta et «humanitært besøk til bestemoren» på den israelskokkuperte Vestbredden. Men Israel krever at politikeren ikke fremmer boikott av Israel under besøket.

De amerikanske kongresspolitikerne Rashida Tlaib og Ilhan Omar hadde planlagt å ankomme Tel Aviv søndag.

Men torsdag kom beskjeden om at begge ble nektet innreise, kort etter at USAs president Donald Trump skrev på Twitter at Israel ville «vise stor svakhet» hvis de to kvinnene fikk innreisetillatelse.

Sendte brev

Tlaibs avvisning kommer etter at hun tidligere sendte et brev til den israelske regjeringen, der hun lovet å respektere restriksjoner.

annonse

– Jeg vil be om å få komme inn i Israel for å besøke mine slektninger og særlig min bestemor, som er over 90 år gammel og som bor i Beit Ur al-Fouqa, gjengir Jerusalem Post fra brevet Tlaib har skrevet til innenriksministeren.

– Jeg vil respektere alle eventuelle restriksjoner og vil ikke fremme boikott av Israel under besøket, står det videre.

Sterk kritikk

De to kongresspolitikerne er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne. Omar har kalt Israels innreisenekt for en krenkelse av demokratiske verdier.

Ledende demokrater som Nancy Pelosi, Chuck Schumer, Elizabeth Warren og Bernie Sanders har også reagert svært sterkt.

Sanders mener Trumps angrep på de to muslimske kongressmedlemmene er avskyelig. Han understreker også at det må være lov å kritisere politikken til Israels statsminister Benjamin Netanyahu uten å bli anklaget for å hate jøder, slik Trump har gjort.

annonse

– Å være imot Netanyahus politikk er ikke «å hate det jødiske folket». Vi må stå sammen mot dem som fremmer hat og rasisme i Israel, Palestina, USA og overalt, skriver Sanders, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, på Twitter.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon