Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fredag denne uken skal regjeringen legge frem en reform av intregreringsfeltet, med mål om å blandt annet forbedre norskopplæringen på asylmottak.

annonse

Mohammed Al-Mashhadani, som kom til Norge for fire og et halvt år siden forteller at systemet opplevdes som et hinder, og ikke en ressurs. To år etter ankomsten til Norge har Mohammed fått oppholdstillatelse, og mandag begynte han på medisinstudiet, et av de vanskeligste studiene i Norge.

– Det var kjempevanskelig å integrere seg, spesielt fordi det ikke ble tilbudt noe ordentlig norskkurs, forteller Mohammed når han møter TV 2.

Problem for Al-Mashhadani var at norskkurset som ble tilbudt personer uten oppholdstillatelse på mottaket, var et lite norskkurs hvor de lærte seg bokstaver og enkle høflighetsfraser.

Les også: Greta Thunbergs slipper ut mer CO2 med sin båtreise til USA enn om hun hadde fløyet

Lærte norsk på egenhånd

Det stoppet ikke 19-åringen som alt hadde gått på videregående skole og hadde ambisjoner om å bli lege, fra å finne nye måter å integrere seg på.

– Jeg begynte å bruke Facebook for å komme i kontakt med nordmenn, og skrev et innlegg hvor jeg presenterte meg selv og fortalte at jeg ønsket å lære norsk, sier han.

Posten på Facebook fikk enorm respons av flere hundre mennesker som ønsket å bistå Mohammed i norskopplæringen.

– Jeg hadde ingen forventninger da jeg skrev det innlegget, og hadde aldri forventet en så enorm respons. Det var flere tusen som la meg til som venn.  Jeg fikk utrolig mye ut av det. De som var eldre lærte meg mye om norsk historie og norsk kultur, som hvordan Norge var under 2. verdenskrig. De unge fortalte meg om hva unge gjør i dette landet, forteller Mohammed.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.