Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Fredag denne uken skal regjeringen legge frem en reform av intregreringsfeltet, med mål om å blandt annet forbedre norskopplæringen på asylmottak.

Mohammed Al-Mashhadani, som kom til Norge for fire og et halvt år siden forteller at systemet opplevdes som et hinder, og ikke en ressurs. To år etter ankomsten til Norge har Mohammed fått oppholdstillatelse, og mandag begynte han på medisinstudiet, et av de vanskeligste studiene i Norge.

– Det var kjempevanskelig å integrere seg, spesielt fordi det ikke ble tilbudt noe ordentlig norskkurs, forteller Mohammed når han møter TV 2.

annonse

Problem for Al-Mashhadani var at norskkurset som ble tilbudt personer uten oppholdstillatelse på mottaket, var et lite norskkurs hvor de lærte seg bokstaver og enkle høflighetsfraser.

Les også: Greta Thunbergs slipper ut mer CO2 med sin båtreise til USA enn om hun hadde fløyet

Lærte norsk på egenhånd

Det stoppet ikke 19-åringen som alt hadde gått på videregående skole og hadde ambisjoner om å bli lege, fra å finne nye måter å integrere seg på.

annonse

– Jeg begynte å bruke Facebook for å komme i kontakt med nordmenn, og skrev et innlegg hvor jeg presenterte meg selv og fortalte at jeg ønsket å lære norsk, sier han.

Posten på Facebook fikk enorm respons av flere hundre mennesker som ønsket å bistå Mohammed i norskopplæringen.

– Jeg hadde ingen forventninger da jeg skrev det innlegget, og hadde aldri forventet en så enorm respons. Det var flere tusen som la meg til som venn.  Jeg fikk utrolig mye ut av det. De som var eldre lærte meg mye om norsk historie og norsk kultur, som hvordan Norge var under 2. verdenskrig. De unge fortalte meg om hva unge gjør i dette landet, forteller Mohammed.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon