Illustrasjonsfoto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix
annonse

Ny kriminalstatistikk fra Sverige viser en kraftig økning i personran av barn og unge i landet. Antall ran mot barn nådde ny rekordnotering i dette årets andre kvartal.

SVT rapporterer om en voldsomt sterk økning i personran av barn og unge i Sverige. I løpet av dette årets andre kvartal ble det anmeldt 637 ran mot unge under 18 år. Under samme periode i 2018 ble det levert inn 505 slike anmeldelser. I 2017 ble det levert inn 358 slike anmeldelser i perioden.

Ser man på år 2015 ble det registrert 1084 anmeldelser av ran av unge under 18 i løpet av hele året. I 2018 hadde dette tallet økt med hele 75 prosent, til 1896. 

annonse

Les også: Svensk barneprogram: – Dette skal du gjøre om du blir ranet

Drastisk økning

Men allerede under dette årets første seks måneder er det blitt registrert 1247 anmeldelser av ran på barn og unge, altså mer enn i hele 2015. Fortsetter denne trenden ut året, vil man kunne ende opp med 2500 slike anmeldelser, noe man må kunne karakterisere som en dramatisk økning, også fra år 2018.

Innvandringsrelatert

I juni fastslo politiet i Växjö at gjerningsmennene er andregenerasjons innvandrere. Også i forbindelse med flere ran i Nacka etterlyste politiet innvandrere. At dette kan kobles til innvandring nevnes imidlertid ikke av SVT.

– Det kan være snakk om en overflytting fra ran mot eldre og mot butikker der man tidligere kunne få tak i kontanter. Det har blitt vanskeligere, og da gir man seg på en gruppe som ikke kan forsvare seg like bra. De har også det andre ungdommer vil ha tak i, som mopeder, telefoner og smykker, sier kriminolog Sven Granath til SVT. 

annonse
annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon