Illustrasjonsbilde. Frankrikes President Emmanuel Macron (t.v) and Brasils president Jair Bolsonaro og Macron på G20-toppmøtet i Osaka i slutten av juni, 2019. Foto: Jacques Witt / POOL / AFP
annonse

Macron anklager Bolsonaro for å «lyve» om klima, og sier at Frankrike nå motsetter seg frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur. 

Le Figaro melder at Frankrikes president, Emmanuel Macron, mener at hans brasilianske motpart, Jair Bolsonaro, har «løyet» om sitt engasjement for miljøet – etter den siste tids hendelser i Amazonas-regnskogen.

– Gitt Brasilias holdning de siste ukene, kan Frankrikes president bare bemerke seg at president Bolsonaro løy for ham under G7-toppmøtet i Osaka, sier en anonym kilde nær det franske presidentskapet.

annonse

Imot avtale

EU og Mercosur (fellesmarked mellom Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay) signerte en frihandelsavtale mellom de to handelsblokkene i slutten av juni, etter 20 år med forhandlinger.

Frankrike betinget valideringen av frihandelsavtalen på at Brasil etterlever visse miljøforpliktelser, som ble diskutert under G20-toppmøtet i Osaka i Japan i slutten av juni. Macron mener at Bolsonaros handlinger den siste tiden viser at han har bestemt seg for å ikke oppfylle disse klimalovnadene.

Les også: Valget i Brasil – en hard sving til høyre

Macron kunngjorde derfor på fredag at Frankrike nå motsetter seg frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur.

– Under disse forholdene er Frankrike imot Mercosur-avtalen slik den ser ut i dag. Årsaken til den franske posisjonen er Jair Bolsonaros passivitet i møte med klimaendringer, inkludert branner, sa en talsperson for den franske presidenten.

annonse

Bolsonaro rasende

Macron tar nå til orde for å diskutere forholdene i Amazonas under det kommende G7-toppmøtet i Biarritz, noe som ikke har blitt godt mottatt av Bolsonaro. Den omstridte brasilianske presidenten går langt i å si at den Macron har mentaliteten til en «koloniherre».

– Den franske presidentens forslag om at Amazonas skal diskuteres på G7-toppmøtet uten at landene i regionen er tilstede, vitner om en utdatert kolonialistisk mentalitet fra det 21. århundre, skriver han på Twitter.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.