US Senator for Vermont Bernie Sanders taler til Demokratenes nasjonale komité 23. august 2019. Foto: JOSH EDELSON / AFP
annonse

Bernie Sanders har kommet med flere friske utspill i kampen for å bli Demokratenes presidentkandidat.

Bernie Sanders er senator for delstaten Vermont. Han hører til godt ute på venstresiden i Demokratene, og som Alexandria Ocasio-Cortez definerer Sanders seg selv som såkalt demokratisk sosialist.

Nylig lanserte han sin plan for en «Green New Deal». Her tar han til orde for en massiv plan i statlig regi for å oppnå 100 prosent fornybar energi i transportnæringen innen 2030. Han mener kampen for å redde klimaet vil skape 20 millioner godt betalte jobber, fagorganiserte med gode frynsegoder og høy sikkerhet.

annonse

Den sosialistiske tankegangen skinner godt gjennom i planen, som man kan se fra dette avsnittet som omhandler hvordan folk skal få råd til elektriske biler og andre klimavennlige løsninger:

«Bekymring for kostnader (…) har forhindret mange fra å velge løsninger med lave CO2-utslipp. Vi skal endre dette. Når Bernie Sanders blir president skal han omforme hele energisektoren vekk fra fossilt brennstoff, og sikre at ingen blir priset ut av denne overgangen.»

Nasjonal klimakrise

annonse

Han vil også erklære en «nasjonal klimakrise». Sanders følger dermed kravet som blant annet stilles av Greta Thunberg, skolestreikende norske barn, SV-leder Audun Lysbakken og den ekstremistiske organisasjonen Extinction Rebellion. Dessuten skal USA forplikte seg til å redusere klimautslipp over hele verden, blant annet ved å bidra med 200 milliarder dollar til FN-organet «Green Climate Fund», og akseptere Paris-avtalen som Trump trakk USA ut av.

Les også: Extinction Rebellion: Helter eller ekstremister?

Prislappen anslås av Sanders selv til svimlende 16,3 billioner dollar over 10 år. Men Sanders mener at planen vil betale for seg selv i løpet av 15 år, blant annet ved de høye skatteinntektene fra de 20 millioner nye jobbene planen vil skape. Han vil dessuten redusere USAs utgifter til forsvaret dramatisk, og skattlegge næringslivet hardere.

Dessuten lover Sanders at han skal tvinge oljeindustrien til å betale for all forurensning de har forårsaket. Han tar også til orde for å ta ut tiltale mot direktører i firmaer som bevisst har ødelagt klimaet.

Sanders massive klimaplan kan sammenlignes med Joe Bidens plan, som har en prislapp på 1,7 billioner dollar.

På meningsmålinger leder foreløpig Joe Biden nokså klart kampen for å bli Demokratenes presidentkandidat. Biden får rundt 30 prosent oppslutning på ulike meningsmålinger. Bernie Sanders og Elisabeth Warren kjemper foreløpig om andreplassen, begge med oppslutning i området 15 prosent.

Får kritikk

annonse

Joshua Freed er visepresident i tenketanken Third Way, som støttes av Demokratene og jobber med ren energi. Han sier til New York Times:

– Sanders plan er stor, men den er ikke seriøs. Alle muligheter må på bordet.

Joshua frykter en splittelse mellom progressive og moderate krefter innad i Demokratene, men har et håp om at Sanders overbud kan dytte moderate demokrater i en mer offensiv retning i klimapolitikken. Han er også kritisk til at Sanders avviser løsninger som kjernekraft, CO2-fangst og andre tiltak som Sanders kaller «falske løsninger».

Les også: Alexandria Ocasio-Cortez teller ned til verdens undergang

Daniel Turner er direktør i PowerThe Future, som representerer arbeidere i energisektoren og jobber mot det de kaller radikale grønne grupper. Han sammenligner Sanders med Don Quixote, og kaller Green New Deal et «sosialistisk manifest» og en «umulig drøm som vil ende i et mareritt». Under kan du se Turner i samtale med Tucker Carlson:

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse