Anne Holt. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
annonse
annonse

Anne Holt er tidligere Ap-statsråd og har før bekymret seg for Resett, noe vi har påpekt. Men nå vanker det litt fortjent ros.

Holt skriver i en kronikk i VG om dagens polariserte debattklima, og om radikalisering, hets og trangsynthet på alle sider. Hun mener ekkokamre tidligere har blitt forbundet med høyresiden, men finner uforsonlig språk i økende grad på venstresiden også, skriver hun.

Det som i utgangspunktet er en kronikk som problematiserer uten å presentere konkrete løsninger, blir i ytterste konsekvens svært konstruktiv. For løsningen på noen av disse problemene ligger faktisk i det Holt gjør med denne teksten, ikke minst at hun fra sitt ståsted kommer med kritikken av venstresiden.

annonse

Jeg er ikke enig i alt Holt skriver i detalj, men vi er alle tjent med å føre en debatt som er saklig, der hets og personangrep er sosialt uakseptabelt. Det må alle sider i debatten bidra til, og der har meningsbærere et ansvar for å gå frem som gode eksempler.

Det gjelder også oss som er på høyresiden.

Les også: Anne Holt om ekkokamre: Like ille på venstresiden som på «ytre høyre»

Treffende formulering

annonse

Om ekkokammeret på venstresiden skriver Holt:

– Det reageres i stor grad refleksivt og øyeblikkelig, som om hjernene er reduserte til algoritmer laget for umiddelbart å respondere på enkeltord og -navn. Om man forsøker seg på det som burde være enhver debattants utgangspunkt, å lete etter noe hos en motstander man kan bygge en felles forståelse på og derved et grunnlag for videre diskurs mot et omforent mål, blir man sporenstreks tatt i skole og tillagt standpunkter man ikke har.

Dette er faktisk en veldig treffende beskrivelse av det mange, for eksempel innvandringskritikere, opplever når de samtaler med folk de er uenige med. Det å finne et felles ankerpunkt er ikke på agendaen hos mange, man vil heller skape avstand, det er det som er fordelaktig. Det er det som øker meningsbærerens anseelse hos de som er overbevist om at deres meningsmotstandere er avskyelige skapninger. Således sper man også på de harde frontene. 

Saklighet

Jeg er helt sikker på at det finnes helt grunnleggende ting jeg kunne ha vært enig med Anne Holt i. De fleste av oss ønsker et trygt, fritt samfunn. Da må vi først og fremst uttrykke og diskutere hvordan vi mener dette best skal sikres. Ikke kalle folk nedsettende bemerkninger og tillegge dem ondskapsfulle, konspiratoriske hensikter.

annonse

Ellers er det flott at Holt er tydelig hva gjelder det frie ordet. Hvem vet, kanskje hun en dag blir medlem i Ytringsfrihetsforbundet?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon