Anne Holt. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
annonse
annonse

I en kronikk i VG problematiserer forfatter Anne Holt hatet mot folk med andre synspunkter, og at mange politikere utsettes for mye hets.

– Det nye er at der politikere før fikk svi om de gjorde noe galt, møtes de nå av hets og hat når de gjør det de mener er riktig. I dette ligger det en overhengende fare for at bare de aller mest hardhudede vil søke seg til, enn si bli i, politikken. Slike politikere vil vi gjerne ha, altså bulldosere som tåler alt. Men ikke bare slike. Vi trenger politikere fra alle lag og sinnelag, sterke, svake og dem midt i mellom, skriver forfatteren.

Les også: Lars Akerhaug: – Jeg har mistet noen venner ved å gå til Resett

annonse

Kritiserer venstresiden

Videre proklamerer Holt at et annet problem for demokratiet er at vi ikke møter andre synspunkter med åpenhet. Her blir norsk venstreside gjenstand for krass kritikk fra forfatteren.

– Begrepet «ekkokammer» er gammelt, og lenge ble det i hovedsak brukt om ytre høyres forskjellige arenaer på nettet. Min påstand er at det er i ferd med å bli like ille på venstresiden, og langt fra bare på ytterste fløy, slår hun fast.

annonse

– Det reageres i stor grad refleksivt og øyeblikkelig, som om hjernene er reduserte til algoritmer laget for umiddelbart å respondere på enkeltord og -navn. Om man forsøker seg på det som burde være enhver debattants utgangspunkt, å lete etter noe hos en motstander man kan bygge en felles forståelse på og derved et grunnlag for videre diskurs mot et omforent mål, blir man sporenstreks tatt i skole og tillagt standpunkter man ikke har. Om du er spørrende, får du så bastante svar at du aldri spør igjen.

«Daglig-hatet»

Holt slår fast at «daglig-hatet» kan undergrave selve grunnmuren i demokratiet, og anbefaler opprettelsen av en slags ytringsfrihetskommisjon. Hun understreker i teksten at ordet må være fritt i et demokrati.

Tankegangen «de og vi» er blitt bærende for hvordan folk med ulike synspunkter i samfunnsdebatten forholder seg til hverandre, mener hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon