Klimaaktivisten Greta Thunberg. Foto: Ben STANSALL / AFP /NTB Scanpix
annonse

Aage Borchgrevink har skrevet en kronikk i Dagbladet hvor han antyder at det er noe nifst ved reaksjonene Greta Thunberg utløser.

Aage Storm Borchgrevink er en norsk forfatter og kritiker. Til daglig arbeider han som seniorrådgiver for Helsingforskomiteen, med spesielt ansvar for landrådgivning tilknyttet Russland, Tsjetsjenia og Georgia. Han skriver innledningsvis:

– Arron Banks, en hovedsponsor av Brexit-kampanjen, kommenterte Thunbergs seilas til New York ved å si at: «Mystiske båthavarier har forekommet i august før.»

annonse

Borchgrevink viser til en kommentar i Daily Telegraph, som fokuserer på Gretas fremtoning, og spør: «Var virkelig klærne hennes så viktige?»

Han nevner også en australsk kommentar som beskrev Thunberg som en «dypt forstyrret» jente med «mange mentale sykdommer.» 

Les også: Greta Thunberg slipper ut mer CO2 med sin båtreise til USA enn om hun hadde fløyet

Fokus på utseende

– Et fellestrekk i «Greta-kritikken» er stort fokus på den unge svenskens person og utseende. Et annet er tilsvarende lite fokus på hva hun faktisk sier. Et tredje er antydningen om at hun er en brikke kontrollert av skjulte krefter, skriver Borchgrevink.

Han kritiserer Document-skribent Kent Andersen, som mener at en desperat klimaindustri utnytter ungdom, men også «den dannete Greta-kritikken i tidsskriftet Minerva», som antyder at fenomenet Greta har «tvilsomt opphav».

annonse

Les også: NRK kommer haltende etter, og Greta Thunberg er levende bevis på at man trenger alternative medier

Minervas Pål Mykkeltveit får gjennomgå, ettersom han skriver at «Thunberg later til å ha en revolusjonær utopisk agenda som nesten ingen egentlig støtter», siden Paris-avtalens intensjon er «helt urealistisk». Borchgrevink konkluderer:

– Siden regjeringen har forpliktet seg til avtalen, er kanskje øyeblikket da Erna Solberg henger borgerskapet i lyktestolpene like om hjørnet? Selv om jeg ikke helt forstår hvorfor Thunberg fungerer så godt som klikkfremmende hatobjekt, kan jeg se den strategiske fordelen. Hvis du ikke vil høre budskapet, er det effektivt å skyte budbringeren.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.