Illustrasjonsbilde. Sør-jemenittiske separatiststyrker patruljerer en vei etter sammenstøt med jemenittiske regjeringsstyrker i Aden, Jemen, 10. august, 2019. Foto: REUTERS/Fawaz Salman
annonse
annonse

En respektert jemenittisk fredsforhandler mener at konflikten nå går mot slutten.

I et intervju med VG, sier Hakim Almasmari at partene i den saudiarabiske alliansen i Jemen-krigen har begynt å kjempe mot hverandre, og at houthi-militsen fortsetter å styrke seg. Han tror det nå kun gjenstår noen måneder av konflikten, slik den ser ut i dag.

Almasmari er en uavhengig representant som nyter tillit hos begge de stridende sidene i den blodige konflikten.

annonse

Krigsherrer

Almasmari peker på en hendelse for litt over to uker siden, da en separatistbevegelse som ønsker selvstendighet for Sør-Jemen gikk ut av koalisjonen, og tok kontroll over Sør-Jemens viktigste by, Aden, etter blodige kamper med sine tidligere allierte.

Han tror at houthiene kommer til å fortsette å vokse seg sterkere, og at lokale krigsherrer kommer til få mer å si i tiden fremover.

Les også: Houthiene – en dødelig effektiv krigsmaskin på khat

annonse

– Det som nå skjer er en veldig trist slutt for koalisjonen og Jemens regjering. Kampene dem imellom har gjort at de selv smulder opp mens Houthi-opprørerne blir sterkere. Dette vil gjøre Jemen i enda større grad til et land styrt av krigsherrer, sier han.

Saudiarabisk tilbaketrekning

Almasmari tror at den saudi-ledete koalisjonen som gikk til krig mot ut houthiene for mer enn fire år siden nå synger på siste verset, og at Saudi-Arabia vil trekke seg ut av landet.

– Det er for sent å redde dette. De vil ikke klare å samle seg mot houthiene igjen, konkluderer han.

Les også: Ekspert: – Jihadister blir stadig viktigere i Jemen-krigen – kan true Vesten på sikt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon