Geir Kjell Andersland. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Barnerettsjurist, tidligere fylkesnemndsleder og regiondirektør i Barne-, ungdoms- og familieetaten, Geir Kjell Andersland, mener at politikerne nå må ta initiativ til en barnevernskommisjon.

En analyse som Unicef Norge nylig har publisert viser at barnevernet ikke overholder lovpålagte frister for behandlingssaker i omtrent alle landets kommuner, skriver Klassekampen. Dette funnet føyer seg kun inn i en hel rekke med negativ kritikk for barnevernets del.

Les også: I fem år har Asle Hansen avslørt alvorlig svikt i barnevernet

annonse

Andersland viser til mange rapporter hvor grov svikt i barnevernet forekommer. Han mener at Bufdir ikke tar dette alvorlig nok når direktøren deres, Mari Trommald, kommer med uttalelser som «at kvaliteten er ujevn og at rutiner kan svikte».

Tverrpolitisk enighet helt nødvendig

Juristen mener derfor at det er tvingende nødvendig med en tverrpolitisk enighet hvor en kommisjon avdekker barnevernets mangler og omfattende svikt samt stiller spørsmål ved barnevermets rolle og samfunnsmandat.

– Er barnevernets tvangsmyndighet fortsatt hensiktsmessig, eller bør barnevernet heller bli en rendyrket faglig hjelpetjeneste? Trenger vi alle direktorater vi har i dag? Hva med å tilbakeføre ansvaret for barnevernsinstitusjoner, bistand til kommunene og rekruttering av fosterhjem, den såkalte andrelinjetjenesten, fra statlig byråkrati til de nye folkevalgte regionene? Det er uansett et tankekors at en så viktig og kontroversiell sektor som barnevernet ikke er underlagt folkevalgt styring på det sentrale andrelinjenivået, avslutter Andersland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon