– Vi har gjort en altfor dårlig jobb alle sammen i alle år, på tvers av partilinjer. Vi har visst om klimakrisen lenge, men vi har gjort for lite, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Den nåværende og den forrige klimaministeren er begge enige i at norske politikere ikke har gjort nok for å bekjempe klimakrisen.

– Vi har gjort en altfor dårlig jobb alle sammen i alle år, på tvers av partilinjer. Vi har visst om klimakrisen lenge, men vi har gjort for lite, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til Vårt Land.

Direktør Kikki Kleiven ved Bjerknessenteret for klimaforskning, refser norske politikere. Hun vil at politikerne tar ansvar for at Norge ikke har hatt større utslippskutt, og etterlyser mer åpenhet om hvor urealistisk 1,5-gradersmålet er.

annonse

Barth Eide tar selvkritikk, og mener at både Stoltenberg- og Solberg-regjeringen har et ansvar for at Norge ikke har blitt mindre avhengig av oljebransjen.

Klimaministeren peker spesielt på at Norge burde ha vært flinkere til å investere i fornybart, spare energi, sette høyere prislapp på utslipp og bygge verdikjeder for utslippsfrie alternativer.

Han får støtte fra tidligere klimaminister Sveinung Rotevatn (V) som er enig i at ting ikke har gått fort nok.

annonse

– Jeg tar ansvar for hvert tonn CO2 vi slapp ut og ikke slapp ut da jeg var klimaminister. Jeg er glad utslippene gikk ned da Venstre styrte, men det har ikke gått fort nok, sier Rotevatn.

Hverken Barth Eide eller Rotevatn går med på at 1,5-gradersmålet er umulig å nå, men de vedgår at det er svært vanskelig.

Tyskland legger ned sine siste atomkraftverk, midt under strømkrisen: Norske myndigheter blander seg ikke, sier statssekretær til Resett (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon