Det strenge islamske regimet i Saudi-Arabia går i mer moderat retning, men er fortsatt svært mannsdominert. Foto: Lise Åserud / NTB.

Det saudiske moralpolitiet mutawa får ikke lengre svinge bambusstokkene mot egen befolkning, ifølge NTB.

Gatebilde i Riyadh for 20 år siden med bare menn. De siste årene har Saudi-Arabia løsnet opp de strengeste reglene og slipper kvinner til på en annen måte. Foto: Lise Åserud / NTB.

Den religiøse politistyrken trålet strender, parker og bygater i jakt på oppførsel eller utseende som brøt med myndighetenes tolking av sharialovene, og både kvinner og menn ble jaget ut av kjøpesentra for å be.

Shariapolitiet ødela musikkinstrumenter, gjennomførte razziaer i skjønnhetssalonger, pisket folk og lagde bokbål av upassende litteratur. Helt til den saudiske regjeringen overraskende vingeklippet moralens voktere i april 2016. I en kongelig resolusjon ble det religiøse politiet fratatt de fleste privilegier. De fikk ikke lenger ID-sjekke, forfølge, avhøre, eller pågripe mistenkte. Mutawa-tjenestemenn er nå pålagt å melde lovbrudd til det ordinære politiet, skriver NTB.

Regimet har innført en rekke lettelser, spesielt for kvinner

De kan nå kjøre bil, delta på konserter eller sportsarrangement sammen med menn, og skaffe seg pass uten tillatelse fra en mannlig verge.

– Alt jeg skulle slå ned på tidligere, er nå blitt tillatt. Derfor sluttet jeg. Mutawaen har blitt fratatt alle sine privilegier, og har ikke lenger en klar rolle, sier en tidligere tjenestemann som overfor nyhetsbyrået AFP ikke vil stå fram med sitt riktige navn.

Det har blitt mer vanlig at menn og kvinner opptrer i lag, og forretninger har nå lov å holde åpent også under de fem daglige bønnestundene.

Forfatteren Saud al-Katib karakteriserer mutawaens reduserte makt og innflytelse som en «betydelig og radikal forandring». Mange vanlige saudiere feller ingen tårer for tjenestemennene i mutawa-styrken.

Islam er i endring: – På tide at Vesten legger merke til det