Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid mener at Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til fred.

– Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til AFP.

I et intervju med nyhetsbyrået sier han at Taliban ønsker «å forvandle krigsatmosfæren til en fredelig situasjon».

annonse

Ingen land har per i dag anerkjent Taliban-regimet, og i vestlige land bekymrer man seg for Talibans grove brudd på menneskerettighetene, ikke minst hva gjelder kvinner.

De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp finner sted i Oslo fra søndag.

Utenriksminister Amir Khan Muttaqi, som reiser fra Kabul lørdag, skal sammen med sin delegasjon møte representanter for Norge og flere andre land, blant dem USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia i Oslo.

annonse

Det er ventet at delegasjonen også skal møte afghanere fra sivilsamfunnet, inkludert kvinneledere og journalister.

– Disse møtene innebærer ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban, understreker utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Men vi må snakke med de faktiske myndighetene i landet. Vi kan ikke tillate at den politiske situasjonen fører til en enda verre humanitær katastrofe, sier hun.

Den humanitære situasjonen i Afghanistan er forverret etter Talibans illegale maktovertagelse i august. 23 millioner afghanere trues nå av sult. FN har konstatert at det er behov for 5 milliarder dollar i internasjonal bistand for å håndtere krisen i landet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse