Taliban kom til Oslo i privatfly og bor på hotell i Holmenkollåsen. FrPs Erlend Wiborg tar kraftig avstand fra det norske initiativet.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=»show» ihc_mb_who=»1,2,3,7,8,9,10,11,12″ ihc_mb_template=»3″ ]
Representantene for Taliban har sagt at de oppfatter samtalene i Oslo som et skritt mot anerkjennelse.
– Det er absolutt et skritt mot anerkjennelse av myndighetene og kan hjelpe med å fjerne et feil bilde av afghanske myndigheter, sa Shafi Azam på søndag.
Azam er direktør for økonomiske relasjoner ved Utenriksdepartementet i Taliban-styrte Afghanistan.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) var ute i en pressemelding tidligere i forrige uke og påsto det motsatte.
– Dette er ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Men vi må snakke med de som i praksis styrer landet i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe, uttalte hun.
Les også: Folk reagerer sterkt på Taliban-invitasjon: – Norge i et nøtteskall
Erlend Wiborg er innvandringspolitisk talsperson for Frp. Han er kritisk til besøket i Norge.
– Taliban har ingen ting å gjøre i Norge, de burde aldri blitt invitert på norske skattebetaleres regning, sier han til Resett.
Han mener at Taliban er en «brutal islamistisk organisasjon» som ikke er en forhandlingsmotpart i FrPs øyne, og at Norge tidligere fulgte et tydelig prinsipp om at vi ikke forhandler med terrorister.
– Det AP/SP regjeringen har gjort her er kvalmende overfor alle våre veteraner og deres pårørende som har viet sitt liv og helse for å bekjempe disse brutale islamistene.
Wiborg sier videre at en skal være skrekkelig naiv hvis man tror at Taliban er her for å bedre likestillingen eller den humanitære situasjonen i Afghanistan. De er her for å få penger, anerkjennelse og ikke minst en status de kan bruke i propagandaøyemed.
Retur i det blå
Den midlertidige returstans for afghanske flyktninger utløper 1. februar. På listen står det 190 som skal ut av Norge. Mange er redde, og en av dem er den afghanske kvinnen Aisha, som har fått endelig avslag på asylsøknaden sin i Norge, skriver TV2.
– Det å bli sendt tilbake til Afghanistan føles som å bli sendt til helvete, sier den 29 år gamle kvinnen Aisha. Hun har vært i Norge i syv år og bor nå på et asylmottak. Hun er redd for å bli sendt tilbake, fordi situasjonen i Afghanistan har forverret seg med Taliban.
– Hvordan kan jeg leve i et land tusenvis av folk flykter fra? Jeg er livredd for retur. Det eneste jeg ønsker og håper er at saken min blir vurdert på nytt, sier hun.
Erlend Wiborg sier til Resett at alle land har en plikt til å ta imot sine egne borgere. Det betyr at hvis afghanere får avslag på sin søknad om asyl i Norge skyldes det at de ikke har behov for beskyttelse. Hvis de ikke har behov for beskyttelse må og skal de returneres. Afghanistan har da en plikt til å ta dem imot.
[/ihc-hide-content]