Utenriksministeren til Brasils nye høyreorienterte regjering, Ernesto Araujo, ønsker å redde den vestlige sivilisasjonen fra postmodernismen, som han anser som en destruktiv ideologi.
I en artikkel i Foreign Affairs, kommer det frem at den ferske utenriksministeren har skrevet et veldig konservativt essay i det offentlige tidsskriftet til Brasils utenriksdepartement – kjent som Itamaraty – med tittelen «Trump og Vesten». I teksten fordømmer han FN og andre «globalistiske krefter» som søker å «fortrenge nasjonalisme» fra vestlige land.
Han har også publisert artikler ved flere tidligere anledninger på bloggen sin – hvor han går hardt ut mot «kulturmarxisme» og politisk korrekthet. I tillegg har han åpenlyst alliert seg med pro-Trump faksjoner på den amerikanske høyresiden.
Bundet av en fortid som har blitt forkastet
I essayet argumenterer Araujo med at verdiene som tilsynelatende skal binde mennesker sammen gjennom globalismen er uoppnåelige. Han mener at Vesten ikke er forent av allianser eller forpliktelser til menneskerettigheter, men at Vesten defineres som en «sammenslutning av nasjoner» som er bundet sammen av «fortidens arr» – fra grekernes seier over perserne ved Salamis til den allierte landgangen i Normandie.
Han skriver videre at hele den vestlige liberale og revolusjonære tradisjonen i etterkant av Opplysningstiden har vært basert på å «forkaste fortiden» – som han definerer som «en avvisning av helter», «en avvisning av religiøsitet» og «en avvisning av familien». Araujo mener at en slik utvikling har ført til at den «postmoderne mannen ikke har noen sjel».
Mangel på sivilisatorisk selvtillit
Araujo skriver videre at disse filosofiske feilstegene har ført til en lammende mangel på selvtillit innad i vestlig sivilisasjon. En slik utvikling har resultert i at vesten ikke er villig til å forsvare seg mot den interne trusselen som «postmoderne ‘liberal’ ideologi» utgjør, samt den eksterne trusselen fra rivaliserende sivilisasjoner i Asia og den muslimske verden.
Han argumenterer med at president Trump – ved å promotere en nasjonalisme basert på «et bånd av kultur, tro og tradisjon» – har avvist denne «fatalismen». Han drar det så langt ved å si at Trump er «vestlig sivilisasjons siste mulige redningsmann» og ønsker å samarbeide tett med ham i tiden fremover.
En del av den internasjonale «anti-globalistiske» konservative bølgen
Ved siden av Donald Trump i USA, identifiserer Araujo seg med Benjamin Netanyahu i Israel, Matteo Salvini i Italia og Viktor Orban i Ungarn. Han ønsker å samarbeide med alle disse statslederne i tiden fremover, men spesielt med Trump-administrasjonen.
Han møter derimot motstand i Brasils militære etablissement og landets utenriksdepartement – som tradisjonelt har vært skeptiske mot amerikanernes intensjoner – mot å jobbe for tett med USA.
I denne sammenhengen har han kalt Brasils utenrikspolitiske rolle i verden i løpet av de siste tiårene en farse, og gått i strupen på personer i embetsverket i Brasils utenriksdepartement for «deres arroganse» og erklært at de er distansert fra nasjonen som de skal representere.