I Berlin er det sterke restriksjoner mot røyking på utesteder. Kun utesteder av en viss størrelse har kunder som røyker innendørs.
Men det finnes unntak. På de rundt 300 såkalte shisha kafeene, små kafeer hvor noen turister og noen etniske tyskere, men hovedsakelig innvandrere fra arabiske land, røyker vannpipe (shisha), trenger de ikke sitte utendørs i kulden.
Diskriminerende mot vanlige tyske bargjester som ikke får røyke på sine stampuber, mener tyskere Resett har snakket med. Den tyske avisen Berliner Zeitung skriver dessuten at shisha kafeene og butikkene har rykte på seg for å være en møteplass for kriminelle.
Les også: Forbyr voldelig tyrkisk «mafia-bande» med kontakter til Erdogan
Nylig gjennomførte byens politi en større razzia mot vannpipestedene som i Neukölln ligger tett i tett med spillehallene. Rundt 60 politimenn og ansatte fra ulike offentlige kontorer, blant annet skattekontoret, deltok, sammen med den unge bydelsborgermesteren fra SPD, Martin Hikel, som åpenbart ville vise seg frem for pressen og fremstå som tøff i klypene. Blant annet besøkte de shisha kaféen «Feirooz», oppkalt etter en berømt libanesisk sanger, på hjørne Reuterstraße /Sonnenallee, skriver BZ.
Avisen har besøkt flere av vannpipestedene i bydelen Neukölln, som kanskje synger på siste verset. For nå har helsebyråden i Berlin, som representerer SPD, Dilek Kolat, foreslått nye regler og vil fjerne fritaket fra røykeloven for shisha kafeene.
Les også: Etterretningssjef advarer om økt radikalisering blant muslimer i Tyskland
Med innføringen av røykeforbudet i den tyske hovedstaden ble kaféene gitt en spesiell tillatelse fordi muslimer ikke ønsket å gi avkall på en «tradisjonelt integrert del av deres kultur». Men helsebyråden mener at vannpipestedene etter hvert er glidd inn som en del av de vanlig brukte utestedene i Berlin, ikke bare av muslimer, men også av tyskere, amerikanere, nordmenn og nederlendere som setter pris på den søte røyken, og at den spesielle reguleringen til fordel for muslimene derfor nå er foreldet.
Forslaget skaper selvsagt misnøye. «Det er som å forby øl på en pub,» sier Hakan, 42, leder av Tempelhofer Rauchs kafé Selfies. Han mener at ingen vil sitte i et røykfritt rom, og han er bekymret for hvordan han skal klare å betale regningene sine dersom røykeforbudet blir innført fra mars, slik byregjeringen antyder.
To av kundene som Berliner Zeitung snakker med, Pascha (43) og kjæresten Anita (45), som røyker en vannpipe med kirsebærtobakk for fem euro, finner også den planlagte endringen av loven mer enn tvilsom. «Ingen kan gå til svømmebassenget hvis han ikke vil gå inn i vannet», sier Anita.